02.01.2018 Skoplje

Premijeri Makedonije i Grčke optimisti za rešavanje spora sa imenom

Premijeri Makedonije i Grčke optimisti za rešavanje spora sa imenom Foto: pixabay.com
Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je optimista da može da se nađe rešenje za spor oko imena sa Grčkom i da 2018. može da bude dobra za evroatlantske integracije Makedonije.

On je na konferenciji za novinare istakao da je Makedonija rešena da u prvoj polovini godine "stvarno i suštinski uđe u rešavanje problema sa imenom" koji dve i po decenije opterećuje odnose dve susedne zemlje.

Zaev je rekao da je dok je bio u Solunu, za novogodišnje praznike, dva puta telefonom razgovarao sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Kocijasom i jednom sa premijerom Grčke Aleksisom Ciprasom.

"Definitovno 2018. može da bude odlična godina za Republiku Makedoniju, zato što možemo da dobijemo datum za početak pregovora sa EU i poziv za ulazak u NATO", rekao je Zaev.

Prethodno je, kako prenose makedonski mediji, grčki premijer Aleksis Cipras izjavio da je optimista u vezi spora oko imena, ali da očekuje konkretne korake od makedonske strane.

Cipras je za jedan grčki radio rekao da je optimista da može efikasno i odgovorno da se upravlja pitanjem koje je nasledljeno od prethodnih vlada sve dok sa druge strane postoji želja da se naprave koraci.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side