01.12.2019 Skoplje

Premijer S.Makedonije objavio kampanju za 'čišćenje' pravosuđa

Premijer S.Makedonije objavio kampanju za 'čišćenje' pravosuđa Foto: prtscr ytb
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je danas da je provosuđe poslednja tvrđava "zarobljene države" i pozvao da odmah počne "čišćenje" - udaljavanje nepoštenih sudija i tužilaca.

"Pravosuđe moramo da očistimo od nepoštenih sudija i tužilaca, da bi pošteni i profesionalni mogli da neometano obezbede pravdu koju građani čekaju", rekao je Zaev u video-poruci objavljenoj u medijima.

Zaev je ocenio da je posle dve ipo godine, od kada je njegova stranka na vlasti, sudstvo poslednje uporište "zarobljene države" pod kontrolom sudija i tužilaca na moćnim pozicijama, koji rade u interesu "protagonista režima" odbeglog bivšeg premijera i dugogodišnjeg lidera VMRO-DPMNE, Nikole Gruevskog.

Te sudije "kontrolišu sudske procese u kojima su osumnjčeni upravo protagonosti režima (Gruevskog)" i da su, "zloupotebljavajući razdvojenost sudske i izvršne vlasti... stali na put pravdi. To mora odmah da prestane!", rekao je premijer.

Zaev je pozvao Antikorupcijsku komisiju da odmah počne proveru imovine sudija i tužilaca, i njihovih porodica. Ta komisija, dodao je, treba da proveri postojanje sukoba interesa, odnosno povezanost sudija i tužilaca s advokatima i drugim pravnim zastupnicima u sudskim postupcima koje su vodili.

Zaev je pozvao Sudski savet i Savet tužilaca da ocene odgovornost sudija i tužilaca za zastarevanje predmeta i provere profesionalnost i ažurnost njihovog rada.

Najavio je i proveru svih lekarskih potvrda za kućni pritvor ili za privremeno puštanje iz zatvora.

"Vlada poziva i Evropsku komisiju da odmah startuje instrument za monitoring sudskih slučajeva visokog profila", rekao je Zaev.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side