05.01.2019 Banja Luka

Premijer RS najavio međunarodnu komisiju za Srebrenicu

Premijer RS najavio međunarodnu komisiju za Srebrenicu Foto: pixabay
Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je da će uskoro biti formirana međunarodna komisija koja će istražiti šta se dešavalo u i oko Srebrenice tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Višković je najavio da će, uz dešavanja u julu 1995. godine, kada su srpske snage zauzele Srebrenicu, biti istraženo i stradanje srpskog naroda na tom području.

"Nadam se da će istina biti malo drugačija i da ćemo je kao takvu prezentovati međunarodnoj zajednici. Nadam se da će posle toga sud i tužilaštvo uvažiti te činjenice", kazao je Višković novinarima u Bratuncu.

Narodna skupština Republike Srpske poništila je 14. avgusta prošle godine izveštaj vladine Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, u kojem je konstatovano da su srpske snage tada počinile veliki zločin nad bošnjačkim stanovništvom i da svi koji za to snose krivicu treba da odgovaraju.

Parlament RS tada je od Vlade zatražio da povuče taj izveštaj komisije za Srebrenicu iz 2004. godine i da formira nezavisnu međunarodnu komisiju koja bi, kako je navedeno, na objektivan i nepristrasan način utvrdila stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992. do 1995. godine.

Premijer RS je danas rekao da bi pravosuđe trebalo da radi nezavisno, ali da je, kada je reč o pravosuđu u BiH, politika umešala svoje prste.

On je naveo da je to nedopustivo i dodao da za istinu o zločinu nad Srbima nema minimalnog političkog konsenzusa, ali da će institucije Republike Srpske, dok postoje, insistirati na toj istini.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side