Premijer i predsednica Hrvatske na misi posvećenoj Stepincu
21.05.2017 Zagreb

Premijer i predsednica Hrvatske na misi posvećenoj Stepincu

Premijer i predsednica Hrvatske na misi posvećenoj Stepincu Foto: Beta/HINA/Denis CERIC
Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković prisustvovali su danas u zagrebačkoj katedrali misi posvećenoj kardinalu Alojziju Stepincu.

Oni su prethodno glasali na svojim biračkim mestima u Zagrebu, a Plenković je na glasanje poveo i dvogodišnjeg sina.

Na misi posvećenoj Stepincu bio je i ministar spoljnih poslova Davor Ivo Štir.

Sveta misa u zagrebačkoj katedrali bila je glavni događaj prvog grupnog hodočašća više od 500 Gradišćanskih Hrvata iz Austrije, Mađarske i Slovačke i četiri biskupije.

Misu je služio biskup Egidije Živković koji je rekao da su Gradišćanski Hrvati, putem Zagrebačke sinode i kardinala Josipa Bozanića, "došli reći svetu i narodu da istinu o životu i borbi kardinala blaženoga Alojzija Stepinca podržavamo i mi iz Austrije, Slovačke i Mađarske", prenela je agencija Hina.

On je dodao da se, nažalost, čuje da se "braća s Istoka boje te istine", a na pitanje koje je sam postavio - zašto je tako, odgovorio je da je razlog jer je "došlo vreme razotkrivanja lažnih optužbi protiv Stepinca koji je, kroz muku i molitvu, dobio veliku hrabrost boriti se protiv montiranih laži zloglasnog i sotonskog komunizma".

"Stepinac je pokazao svojim mučiteljima šta je jače - krst kao znak mučenika ili petokraka kao znak mučitelja", rekao je biskup.

Dodao je da se i danas bez stida pokušava sakriti istina o Stepenicu koji je "simbol istine i borac protiv laži, pobedio je sve lažne osude, dobro je pobedilo zlo".

Foto: Beta/HINA/Denis CERIC

Hina podseća da Željezanska biskupija u Željeznom (Eisenstadt) u Gradišću u Austriji ima oko 240.000 vernika od kojih je 50.000 Hrvata.

autor: MŽ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side