Premijer Federacije BiH pušten na slobodu uz određena ograničenja
31.05.2020 Beograd

Premijer Federacije BiH pušten na slobodu uz određena ograničenja

Premijer Federacije BiH pušten na slobodu uz određena ograničenja Foto: prtscr/ytb
Sud Bosne i Hercegovine odbio je predlog tužilaštva da odredi jednomesečni pritvor premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima zbog sporne nabavke 100 respiratora iz Kine.

Novalić, suspendovani direktor Uprave civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić pušteni su danas na slobodu, uz određena ograničenja, a tužilaštvo je najavilo da će se žaliti na tu odluku suda.

Oni su uhapšeni u četvrtak zbog nabavke 100 respiratora iz Kine plaćenih 5,25 miliona evra.

Prema sudskom rešenju o momentalnom puštanju na slobodu osumnjičenih, njima je zabranjeno da kontaktiraju među sobom, da se sastaju s određenim osobama i da kontaktiraju s osobama koje bi mogle biti svedoci tužilaštva u tom predmetu, preneo je portal Kliks.

Mera zabrane kontaktiranja trajaće dok za njom bude bilo potrebe i njena opravdanost biće proveravana svaka dva meseca, a osumnjičeni su upozoreni da im može biti određen pritvor ako ne budu postupali u skladu s tom merom.

Svedoci u tom predmetu su potpredsednica i sekretarka Vlade Federacije BiH, Jelka Milićević i Edita Kalajdžić, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar, bivši šef Novalićevog kabineta Hasan Ganibegović i zaposleni u sarajevskoj Federalnoj upravi civilne zaštite.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side