26.01.2020 Zagreb

Predstavnici SPC-a bojkotovali ekumensku molitvu za jedinstvo hrišćana

Predstavnici SPC-a bojkotovali ekumensku molitvu za jedinstvo hrišćana Foto: Pixabay
Predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC), iako pozvani, nisu učestvovali u ekumenskoj molitvi za jedinstvo svih hrišćana u Sisku, saopštila je u nedelju sisačka biskupija.

Kako prenosi agencija Hina, sisački biskup Vlado Košić izrazio je zadovoljstvo što se među istočnim crkvama nastavlja međusobno priznavanje autokefalnosti, odnosno samostalnosti nacionalnih crkava.

"Nije dobro kada se preko Crkve želi nametati nadmoć jednog naroda nad drugim i ne priznavati mu ona prava koja se s pravom žele osigurati za vlastiti narod. Crkve ne bi smele biti instrument političke supremacije bilo kojeg naroda nad drugim narodom. Stoga spomenuti procesi, čini se, donose nadu dobrih odnosa međusobnog poštovanja i priznanja ravnopravnosti naroda", rekao je Košić. 

Izrazio je žaljenje da na molitvi nema predstavnika SPC-a, koji su bili pozvani primetivši pritom kako je na molitvi u Kutini, kod evangelika, zbog paroha stupovačkog bio čak promenjen i termin molitve, no on se nije pojavio. 

Dodao je kako se ni sisački parosi ne odazivaju iako su pozvani, što otežava ekumenski dijalog i zajedništvo.

"Nije hrišćanski govoriti jedno, a misliti drugo, ;slikati se zajedno i grliti, a nastaviti širiti neistine o Katoličkoj crkvi. Eto, to je na žalost naša situacija danas u Hrvatskoj", upozorio je biskup Košić.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side