20.03.2019 Banjaluka

Predsednik Narodne skupštine RS: Haški tribunal pristrasan i selektivan

Predsednik Narodne skupštine RS: Haški tribunal pristrasan i selektivan Foto: prtscr ytb
Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocenio je da je današnjom presudom prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću "potvrđeno uverenje naroda RS da je Haški tribunal pristrasan, selektivan i da je osnovan sa ciljem da Srbe i njihove lidere proglasi isključivim krivcima za građanski rat u BiH".

"Haški tribunal je kroz svoju praksu izmislio kategorije 'komandna odgovornost' i 'udruženi zločinački poduhvat' koje su, gotovo ekskluzivno, rezervisane samo za srpske oficire i političke predstavnike, pri čemu je nekima čak presuđeno i za verbalni delikt, bez obzira što srpski politički lideri nisu počinili ratne zločine za koje su osuđeni", navedeno je u Čubrilovićevom saopštenju za javnost.

On je ocenio da Haški sud nije doprineo pomirenju u Bosni i Hercegovini, zbog čega je, navodno, bio osnovan.

"Štaviše, produbio je razdor između naroda na ovim prostorima, stavljajući se u zaštitu jedne strane, a oslobađajući počinioce dokumentovanih zločina počinjenih nad srpskim civilima, kao što su, na primer, zločini muslimanskih snaga počinjeni u Kravicama, Sasama i Zalazju", smatra predsednik parlamenta RS.

On je istakao da je Haški sud 2017. godine okončao svoj rad bez podignutih optužnica protiv političkih lidera bošnjačkog naroda i vojnih komandanta Armije BiH u proteklom građanskom ratu u BiH.

"U isto vreme, Haški tribunal je osudio 161 osobu, od čega je najviše osuđenih Srba, čak 110, među kojima su gotovo svi politički, vojni i policijski zvaničnici srpskog naroda", istakao je Čubrilović.

Prema njegovim rečima, presuda Karadžiću nema niti će imati bilo kakve posledice po Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i status Republike Srpske u okviru BiH.

Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MICT), naslednik Haškog tribunala, osudio je danas Karadžića na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti u BiH, ocenivši da je 40 godina, koliko je dobio u provostepenom postupku, neodgovarajuća kazna.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side