23.10.2018 Skoplje

Predsednik Makedonije: Poslanici postupili protiv volje naroda za odbacivanje sporazuma s Grčkom

Predsednik Makedonije: Poslanici postupili protiv volje naroda za odbacivanje sporazuma s Grčkom Foto: print screen
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov optužio je danas poslanike koji su izglasali početak izmena Ustava u skladu s dogovorom s o rešavanju spora Grčkom, da su postupili protiv volje naroda koji je taj dogovor, kako je ocenio, "nedvosmislno odbacio".

"U skoro svim odlučujućim trenucima u našoj istoriji narod je donosio mudru odluku. Tako je bilo i ovog puta. Na referendumu 30. septembra narod se neglasanjem jasno izjasnio protiv ishitrenih, nametnutih i štetnih rešenja donetih bez prethodno postignutog konsenzusa. Parlament je to morao da uzme u obzir, ali je većina poslanika postupila suprotno volji naroda", naveo je Ivanov.

Poslanici Sobranja su u petak, na predlog vlade Zorana Zaeva, dvotrećinskom većinom odlučili da počne proces izmene Ustava radi sprovođenja sporazuma s Grčkom o promeni naziva države u "Severna Makedonija", što je grčki uslov da deblokira evro-atlantsku integraciju Makedonije.

U čestitici povodom 23. oktobra, Dana revolucionarne borbe, Ivanov je ocenio da je 80 poslanika koji su glasali "Za" trebalo da uzmu u obzir da je narod odbacio dogovor s Grčkom.

Istakao je da je potrebna hrabrost da se istraje u ostvarivanju prava na samopredeljenje i očuvanje suvereniteta i nezavisnosti države.

"Narod uvek slavi hrabre, a istorija prezire plašljive i potkupljive. Bez poštovanja prošlosti, bez svog identiteta i samosvesti, niti ima prosperitetne sadašnjosti, niti će biti bolje budućnosti", rekao je Ivanov.

On je ukazao da je današnja realnost ishod "sna nekoliko hrabrih Makedonaca" koji su pre 125 godina formirali "Makedonski revolucionarni komitet" koji je "narodu dao nadu da sopstvenim snagama može da bude svoj na svom".

"Zato je obaveza naše generacije da ne dozvolimo da naša sloboda i nezavisna Republika Makdonija budu obezličene", istakao je makedonski predsednik Đorđe Ivanov.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side