Predsednik EP Sasoli poslanicima: Odlaganje datuma je zastoj a ne istorijska greška
05.11.2019 Skoplje

Predsednik EP Sasoli poslanicima: Odlaganje datuma je zastoj a ne istorijska greška

Predsednik EP Sasoli poslanicima: Odlaganje datuma je zastoj a ne istorijska greška Foto: Beta / AP
Predsednik Evropskog parlamenta (EP) David Sasoli poručio je danas poslanicima u Sobranju Severne Makedonije da je odlaganje datuma za početak pregovora samo jedan istorijski zastoj, a ne istorijska greška.

Dodao je da na tu stvar treba da se gleda sa optimizmom jer je reč o maloj blokadi kada se radi o otvaranju pristupnih pregovra i rekao da ne žale zbog toga što su promenili ustavno ime države, jer to omogućava pristupanje evroatlantskim savezima.

"Napravili ste veliki napor, čak ste promenili ustavno ime, ali nemojte da žalite zbog toga. To je bila mnogo važna stvar kojom treba da se ponosite, koja treba da pokaže vašu hrabrost i koja će omogućiti ne samo da tražite pregovore i članstvo, već i da pristupite evroatlantskim savezima.

Ovo je odlučujući korak koji pokazuje evropskim institucijama da ste spremi na zajedničk put sa nama", rekao je on u parlamentu Severne Makedonije.  On je istakao da mu predstavlja veliku čast to što se nalazi u parlamentu Severne Makedonije za vreme njegove prve posete jednoj zemlji van EU.

"Ovde sam da vam kažem da delimo vaše razočarenje, ta razočarenja su i naša, jer smo ubeđeni da imamo zajedničku bidućnost, a ona se zove Evropska unija. Postoje određene teškoće koje treba da prevaziđemo, ali treba da gledamo sa optimizmom i da završimo ovu fazu, što će omogućiti da Severna Makedonija počne pregovre sa EU", rekao je predsednik Evropskog parlementa.

Pre govora pred poslanicima Sasoli se, drugog dana posete Skoplju, sreo sa predsednikom parlamenta Severne Makedonije Talatom Džaferijem i šefovima poslaničkih grupa.

Predsednik EP se juče sastao sa premijerom i predsednikom Severne Makedonije, Zoranom Zaevom i Stevom Pendarovskim.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side