Predsedavanje Hrvatske EU - Plenković predstavio prioritete
30.10.2019 Zagreb

Predsedavanje Hrvatske EU - Plenković predstavio prioritete

Predsedavanje Hrvatske EU - Plenković predstavio prioritete Foto: Beta / AP
Premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavio je danas u Zagrebu prioritete hrvatskog predsedavanja Evropskom unijom koje počinje 1. januara iduće godine i ponovio da će se zalagati za evropsku perspektivu država regiona.

"Predsedavanjem jačamo položaj i uticaj Hrvatske u Evropi i svetu, ali i zaokružujemo prve tri decenije savremene hrvatske istorije. Verujem da će u tom procesu hrvatski građani prepoznati trenutak i značaj uloge Hrvatske kao predsedavajuće zemlje", rekao je Plenković na konferenciji u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci.

Istakao je da su četiri krovna prioriteta hrvatskog predsedavanja: Evropa koja se razvija, koja povezuje, koja štiti, koja je uticajna na globalnom nivou.

Ti prioriteti, kako je dodao, odražavaju hrvatsku viziju "snažne Evrope u svetu punom izazova".

Plenković je rekao da je tokom hrvatskog šestomesečnog predsedanja koje počinje 1. januara 2020. predviđeno više od 150 konferencija i sastanaka, među kojima u maju iduće godine i samit EU i država Zapadnog Balkana.

"Na nama je da svi zajedno damo doprinos izgradnji evropske budućnosti, na dobrobit Hrvatske i svih njenih građana", istakao je premijer.

Naglasio je da će Hrvatska nastaviti da se zalaže za evropsku perspektivu zemalja regiona i, kako je rekao, "delotvornu politiku proširenja" EU.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side