Potvrđene presude Gruevskom i drugima za kupovinu 'mercedesa'
18.09.2020 Beograd

Potvrđene presude Gruevskom i drugima za kupovinu 'mercedesa'

Potvrđene presude Gruevskom i drugima za kupovinu 'mercedesa' Foto: Novi Magazin/SA
Vrhovni sud Severne Makdonije saopštio je danas da je potvrdio presude bivšem premijeru, Nikoli Gruevskom, i nekadašnjoj ministarki unutrašnjih poslova Gordani Jankuloskoj, za nezakonitu kupovinu blindiranog automobila dok su bili na vlasti.

Bivši premijer i tadašnji lider VMRO DPMNE Gruevski, bivša ministarka unutrašnjih poslova Jankuloska i njen pomoćnik Đoko Popovski osuđeni su u maju 2018, po optužnici Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, zbog nezakonite kupovine luksuznog blindiranog "mercedesa S600 Gard" 2012. godine za skoro 600.000 evra.

U saopštenju Vrhovnogu suda se navodi da je juče odlučio da odbija žalbe Gruevskog, Jankuloske i Popovskog, i da je potvrdio prvosnažnu presudu Apelacionog suda.

Po presudi skopske apelacije, Gruevskom je potvrđena presuda Osnovnog krivičnog suda u Skoplju i kazna od dve godine zatvora, Jankuloskoj je kazna četiri godine, a Popovskom četiri godine i šest meseci zatvora.

Pravosnažna presuda Apelacionog suda u Skoplju u tom slučaju nazvanom "Tenk", potvrđena je i tadašnjem pomoćniku Jankuloske, Đoki Popovskom koji je jedini od njih troje na izdržavanju zatvorske kazne.

Gruevski je u novembru 2018, pošto je presuda postala pravosnažna, pobegao u Mađarsku da bi izbegao zatvor, a Vrhovni sud je Jankuloskoj koja se tokom suđenja porodila, odložio odlazak u zatvor do donošenja odluke po prigovoru na presudu.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side