Posle predsednika Pendarovskog premijer Zaev traži od Vartolomeja da prizna autokefalnost MPC
22.09.2020 Skoplje

Posle predsednika Pendarovskog premijer Zaev traži od Vartolomeja da prizna autokefalnost MPC

Posle predsednika Pendarovskog premijer Zaev traži od Vartolomeja da prizna autokefalnost MPC Foto: Pixabay
Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev zatražio je danas od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da Makedonskoj pravoslavnoj crkvi bude priznata autokefalnost.

Pre samo dva dana, u nedelju, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski tražio je od Vartolomeja to isto: da "iskoristi svoje apelaciono pravo" za priznavanje Makedonske pravoslavne crkve "da bi naši građani pravoslavne veroispovesti konačno dobili mogućnost da budu jednaki sa svim ostalim pravoslavnim hrišćanima na svetu" - napisao je Pendarovski.

Danas je u pismu Vartolmeju i premijer Zaev napisao da "pravoslavni narod" Severne Makedonije "zaslužuje crkvenu nezavisnost koju sanja već ceo jedan vek" i "očekuje da vidi Makedonsku pravosnavnu crkvu - Ohridsku arhiepiskopiju praznatu kao autokefalnu, sa blagoslovom i pismenom odlukom (Vartolomeja) prvog među Hristovim arhijerejima na zemlji".

Premijerje, kako je saopštio njegov kabinet,  podsetio poglavara Vaseljenske patrijaršije na sastanak u njegovom sedištu Istanbulu, na kojem je zatražena pomoć i zalaganje da MPC bude priznata kao autokefalna i primljena u zajednicu pravoslavnih crkava.

"Poštujemo ono što je određeno međunarodnim dogovrima. Ali, tražimo da budemo slobodni i crkveno u granicama naše zemlje i da naši arhijereji služe sa arhijerejima svih pravoslavnih crkava", napisao je Zaev.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side