17.10.2018 Skoplje

Poslanici VMRO DPMNE odustali od rasprave o ustavnim izmenama, nastavak sednice u petak

Poslanici VMRO DPMNE odustali od rasprave o ustavnim izmenama, nastavak sednice u petak Foto: pixabay
Rasprava o potrebi za izmene ustava Makedonije biće nastavljena u petak, odlučio je danas predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi.

On je to saopštio nakon popodnevnog dela plenarne sednica na kojoj su diskutovali samo poslanici vladajućeg SDSM, jer su poslanici opzicione koalicije oko VMRO DPMNE odustali od dalje debate nakon koordinacije sa liderom stranke Hristijanom Mickoskim.

Rasrava u petak će biti nastavljena u 11.00 sati i istog dana bi, prema navodima medija, predlog Vlade Makedonije o potrebi za ustavne izmene u skadu sa Dogovorom sa Grčkom mogao biti stavljen na glasanje.

Opozicioni poslanici su raspravu o predlogu Vlade za ustavne izmene zbog realizacije Dogovra sa Grčkom o rešavanju spora oko imena Makedonija, nazvali "jalovom" i najavili da će glasati protiv.

Oni su istovremeno pozvali poslanike vladajuće većine da odustanu od rasprave kako bi moglo da se glasa o predlogu vlade Zorana Zaeva za ustavne izmene, što nije prihvaćeno.

U popodnevnom delu trećeg dana sednice o potrebi ustavnih izmena poslanici vladajućeg SDSM su ponovili da je sada vreme da svi koji se deklarativno zalažu za EU i NATO to konretno podrže glasom za ustavne promene kojim se menja ime države u Severna Makedonija, što je uslov za evrointegacije.

"Naša obaveza je da kao poslanici pređemo put Makedonije ka stabilnosti, bezbednosti i ekonomskom prosperitetu, a to je put ka EU i NATO", istakli su poslanici vlasti koji su danas bili prijavljeni za raspravu.

Prema njima, zamajavanje javnsti je da se Dogovorom iz Prespe briše ime Makedonije i da geografska odrednica "severna" zadire u makedosnki nacionalni identitet.

U parlamentu Makedonije u pondeljak je počela višednevna plenarna sednica o predlogu za pristupanje ustavnim promenama i promeni naziva države, koji za sada nema podršku poslanika opozicione koalicije, iako se u medijma spekuliše da je moguće da neki od njih podrže Vladin predlog.

Vladajuća koalicija sada ima glasove 72 poslanika i potrebno je da predlog podrži najmanje osam poslanika koalicije oko VMRO DPMNE da bi se postigla potrebna dvotrećinska većina.

U slučaju da poslanici prihvate predlog, vlada predlaže nacrt amandmana i parlament nastavlja raspravu o izmenama makedonskog ustava.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side