23.06.2018 Skoplje

Ponovo protesti u Skoplju protiv dogovora s Grčkom, ovacije predsedniku Ivanovu

Ponovo protesti u Skoplju protiv dogovora s Grčkom, ovacije predsedniku Ivanovu Foto: Beta / AP
Protivnici dogovora Makedonije i Grčke o rešavanju spora oko imena Makedonije večeras su sa protesta u centru Skoplja uputili snažnu podršu šefu države države Đorđu Ivanovu koji se protivi tom sporazumu.

Protest, koji je organizovalo do sada nepoznata grupa građana "Mladi za Makedoniju" pod motom "Nikada Severna, uvek Makedonija", protekao je bez incidenata, a prema slobodnoj proceni reportera, pred makedonskim parlamentom se okupilo oko 1.500 građana.

Protest je počeo molitvom i intoniranjem makedosnke himne, a zgradu Sobranja Makedonije su obezbeđivale snage specijalne policije, uz specijalna vozila za razbijanja demostracija.

Na početku tog skupa učesnicima su se priključili i članovi navijačke grupe skopskog Vardara koji sebe nazivaju "komiti", noseći u rukama navijačke baklje. 

Demostranti su zatražili da se sačiva ustavno ime države i da se spreči brisanje makedosnkog indentiteta, što je, kako misle, cilj dogovora s Grčkom. 

Usprotivili su se i organizovanju referenduma na kojem bi se građani izjasnili o dogovoru za rešavanje trodecenijskog makedonsko-grčkog spora oko imena Makedonije. 

Og nekih govornika se moglo čuti da je Makedonija  ;"biblijska država", "antička", "milenijumska" i "večna".

Učesnici demostraciju su izrazili snažnu podršku makedonskom predsedniku Đorđu Ivanovu, koji je rekao da neće potpisati ukaz o proglašenju dogovora koji su postigli premijeri Makedonije i Grčke. 

Svako spominjanje imena predsednika Makedonije praćeno je skandiranjem, a jedan od govornika je ispevao pesmu šefu države u kojoj konstatuje da je Ivanov jači od bilo koje stranke, NATO-a i od EU. 

"Đorđe Ivanov, gordost naša, polomio je vaše planove kao što se razbija staklena čaša", jedan od od stihova pesme ispevane predsedniku Makdonije. 

Protivnici sporazima sa Grčkom su nosili makedonske zastave i fotografije istaknutih ličnosti iz makedonske istorije.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side