Pompeo stigao u posetu Sloveniji
13.08.2020 | 14:00h ► 15:47h Beograd

Pompeo stigao u posetu Sloveniji

Pompeo stigao u posetu Sloveniji Foto : Beta/AP/Jure Makovec
Šef američke diplomatije Majkl Pompeo (Michael) doputovao je danas u kraću posetu Sloveniji u sklopu turneje po zemljama centralne Evrope, a sa tamošnjim zvaničnicima će između ostalog razgovarati i o mreži 5G kineske kompanije Huavej (Huawei), prenela je agencija AP.

Kako je javila agencija Hina, Pompeo je odmah po dolasku razgovarao sa slovenačkim kolegom Anžeom Logarom, javila je agencija Hina.

Predviđeno je da Pompeo i Logar potpišu zajedničku američko-slovenačku izjavu o bezbednosnim uslovima za uspostavljanje mreže tehnologije G5.

Pompeo će se tokom dana na Bledu sastati sa slovenačkim premijerom Janezom Janšom, a na razgovorima u četiri oka biće reči i o regionalnim pitanjima u jugoistočnoj Evropi, bilateralnoj saradnji na području energetike, kao i o mogućnosti uključenja američkih firmi pri eventualnoj gradnji drugog bloka nuklearne elektrane.

Američki visoki zvaničnik bi trebalo da razgovara i sa predsednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Pompeo je u okviru turneje najpre posetio Češku, a posle Slovenije putuje u Austriju i Poljsku koja će primiti deo američkih vojnika stacioniranih u Nemačkoj.

 

Pompeo i Janša razgovarali o partnerstvu SAD i Slovenije, potpisana izjava o 'bezbednoj mreži 5G' 


Šef američke diplomatije Majkl Pompeo koji je na turneji po istoku Evrope, i slovenački premijer Janez Janša založili su se danas na Bledu za jačanje transatlantskog partnerstva i zajednički rad na kibernetičkoj bezbednosti i energetskoj politici, prenela je agencija Hina.

"Danas smo razgovarali o jako važnim temama i o straškom partnerstvu naše dve države", rekao je Pompeo novinarima.

Državni sekretar SAD je sa slovenačkim ministom spoljnih poslova Anžetom Logarom potpisao bilateralnu izjavu o bezbednosnim uslovima za uspostavljanje mreže nove tehnologije 5G.

"Jasna je razlika između slobodnih i neslobodnih naroda, a današnjim potpisivanjem sporazuma o kibernetičkoj bezbednosti štitimo i ljudska prava", rekao je Pompeo.

On je naglasio i važnost stabilne energetske mreže i energetske nezavisnosti.

"Izvori energije moraju biti diversifikovani, a SAD žele da obezbede čistu energiju za Slovence", kazao je Pompeo.

Uoči današnjeg sastanka slovenački mediji su najavljivali da će Pompeo i Janša razgovarati i o mogućnosti uključivanja SAD u program izgradnje novog bloka nuklearke u Krškom, i o slovenačkoj kupovini američkog tečnog gasa.

Janša je danas novinarima rekao da Slovenija želi da postane "verodostojan partner u NATO" i da sa SAD "nastavi politiku koja je omogućila pad 'Gvozdene zavese' i Berlinskog zida".

Dodao je da Evropu i SAD čekaju "izazovi koji nisu ništa manji od onih pre više decenija" i da će Slovenija, kao predsedavajuća Saveta Evropske unije u drugoj polovini sledeće godine raditi na jačanju transatlantskog partnerstva.

Slovenački premijer je govoreći o opasnosti od kibernetičkih napada, rekao da su SAD "jedina silu zapadne civilizacije koja je sposobna da se suoči sa novim oblicima pretnji bezbednosti".

Američka novinska agencija AP izveštava s Bleda da je glavna tema posete Pompea Sloveniji da se kineske kompanije, poput "Huaveja", eliminišu iz izgradnje brze bežične mreže.

U Sloveniji koja je, posle Češke, druga od četiri stanice tokom njegove turneje po Srednjoj i Istočnoj Evropi, Pompeo je sa slovenačkim zvaničnicima potpisao zajedničku deklaraciju o "Bezbednosti čiste mreže 5G" čiji je cilj da u Sloveniju ne dođu "nepouzdani prodavci telekomunikacija" - piše AP.

"Slobodne zemlje moraju se zajedno suprotstavljati autoritarnim pretnjama", rekao je Pompeo.

Pompeo, podseća AP, vodi američku kampanju širom Evrope i drugde protiv "Huaveja" i drugih kineskih kompanija koje administracija američkog predsednika Donalda Trampa optužuje da osetljive podatke i lične informacije predaju kineskoj službi bezbednosti.

Ta kampanja je delimično uspešna, ali ju je prihvatila saveznica u NATO-u, Slovenija koju danas potpisana deklaracija obavezuje na "zaštitu privatnosti i ličnih sloboda građana Sjedinjenih Država i Slovenije".

"Plima se okreće protiv Komunističke partije Kine i njenih napora da kontroliše informacije", rekao je Pompeo na Bledu.

Slovenija je prošlog meseca predstavila komercijalnu mrežu 5G sa švedskim telekomunikacijskim gigantom "Eriksonom" kojeg Pompeo i drugi američki zvaničnici često pominju kao "verodostojnu" alternativu za "Huavei".

Pompeo je, prenosi AP, sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom i premijerom Janšom razgovarao i o energetskoj sigurnosti.

SAD, piše agencija, žele da Evropu odvoje od njene zavisnosti od ruske nafte i gasa i pokrenule su mnoge inicijative širom tog kontinenta za diversifikaciju evropskih izvora energije. Ponuđena je i prodaju američkog goriva Evropi uz promociju i nuklearne energetike.

Pompeo je u Sloveniju, podseća AP, stigao iz Češke, gde je "mlade demokratije u regionu" pozvao da "prigrle svoje teško osvojene slobode i suprotstave se pretnjama Rusije, a naročito Kine" koja je, kako je rekao, "po mnogo čemu opasnija od bivšeg Sovjetskog Saveza".

"Komunistilka partija Kine je već upletena u naše ekonomije, našu politiku, naša društva na način na koji Sovjetski Savez nikada nije bio", rekao je Pompeo češkim poslanicima i da Kina vodi "kampanje prinude i kontrole", utiče na političare i snage bezbednosti, "krade industrijske podatke" i "koristi ekonomskih poluge da bi ugušila slobodu".

Kina je, zaključuje AP izveštaj, optužila Sjedinjene Države da "tlače kineske kompanije" tvrdnjama da su njeni dobavljači telekomunikacione opreme "Huavei" i ZTE "pretnja državnoj bezbednosti".

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side