Pompeo: Crna Gora deli američke prioritete, poseta istorijska
04.10.2019 | 12:39h ► 17:39h Podgorica

Pompeo: Crna Gora deli američke prioritete, poseta istorijska

Pompeo: Crna Gora deli američke prioritete, poseta istorijska Foto: Beta / Bojana Cupic
Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je danas u Podgorici da Crna Gora ne samo da podržava regionalnu stabilnost kao članica NATO-a, već deli američke prioritete i čitavom spektru spoljno-političkih pitanja.

Tokom posete koju je nazvao istorijskom, ;Pompeo je rekao: "Svedoci smo liderstva Crne Gore u konfrontaciji s opasnostima 21. veka".

"Zahvaljujući našoj saradnji u oblasti sajber bezbednosti s Crnom Gorom, uspeli smo da razvijemo zaštitu od najnovijeg ruskog softvera koji štiti milijarde uređaja širom svijeta", rekao je državni sekretar.

On je rekao da su američke diplomate u Crnoj Gori "fokusirane na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te slobodu medija".

"Oni će vam pomoći da dođete do rezultata. Ranije ove godine upoznao sam Oliveru Lakić, novinarku koja je ranjena u nogu zbog izveštavanja o švercu cigareta. Takvi napadi na novinare su napadi na demokratiju i zajedničke principe NATO saveza. Počinitelji napada moraće da odgovaraju", kazao je Pompeo.

Premijer Duško Marković je kazao ;da je poseta američkog državnog sekretara Majka Pompea istorijska i dodao da je od strateškog značaja da SAD i EU budu prisutne na Balkanu.

"Ova poseta je i više od toga – znak je posvećenosti SAD našem regionu, njegovom prosperitetu, stabilnosti i bezbednosti", istakao je Marković na zajedničkoj konferenciji za medije sa Pompeom, u Vili Gorica.

Premijer je rekao da će Crna Gora nesmanjenim tempom nastaviti reforme u oblasti vladavine prava, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i zaštite medija.

"Dobili smo uveravanje da će SAD nastaviti da pružaju pomoć našim institucijama. Posebno je važno što podržavaju evropske i evroatlantske integracije regiona. Od strateškog je značaja da SAD i EU budu prisutne na Zapadnom Balkanu", istakao je Marković.

 

Pompeo u Ohridu: Borba protiv korupcije ključna za EU i NATO, sprečiti uticaj Rusije i Kine

Majk Pompeo izjavio je danas u Ohridu da je borba protiv korupcije ključna za pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji i NATO.

Na konferenciji za novinare s premijerom Zoranom Zaevom, Pompeo je istakao da SAD, kao vodeća demokratija, podržavaju države koje se bore za vladavinu prava i da je borba protiv korupcije od ključne važnosti kako za članstvo u EU i NATO, tako i za građane.

Američki državni sekretar je istakao da će SAD nastaviti da budu partner Severne Makedonije.

Vlasti u Skoplju je upozorio na potrebu sprečavanja jačanja uticaja Rusije i Kine.

Pompeo je izrazio uverenje da će Senat Kongresa SAD jesenas odobriti Protokol za pristupanje Severne Makedonije NATO gde će ona "biti snažan saveznik", rekao je on.

Pompeo je pozdravio sporazum Severne Makedonije s Grčkom o rešavanju spora oko naziva, koji je nazvao istorijskim, kao i dogovor s Bugarskom o dobrosusedstvu, i izrazio zahvalnost za učešće makedonske armije u misijama NATO.

Premijer Zaev je ocenio da je poseta Pompea snažan signal podrške SAD Severnoj Makedoniji u evroatlanskim integracijama i potvrda produbljavanja saradnje.

Zaev je rekao da očekuje da će EU za desetak dana odobriti početak pregovora o prijemu Severne Makedonije, i naveo da su protokol o njenom pristupanje NATO ratifikovale 22 članice.

Na sastanku dveju delegacija, kako je saopšteno, "naglašeno je da ostaje snažna i kontunuirana američka podrška finaliziranju postupka za punopravno članstvo u NATO i naredak Severne Makedonije u pocesu za članstvo u EU".

Na tom sastanku, posle susreta Zaeva i Pompea "u četiri oka", "razgovaralo se ;i o pitanjima koja se odnose na stabilizaciju i perspektivu regiona, s Vašingtonom kao glavnim promotorom politike proširenja NATO državama Jadranske povelje", navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

Na sastanku su bili i minstri odbrane i spoljnih poslova Radmila Šekerinska i Nikola Dimitrov, i vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani.

Pompeo je u Ohridu razgovarao i s predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Državni sekretar SAD je sa Zaevom prošetao Ohridom i posetio crkvu obnovljenu uz pomoć Američkog fonda za kulturno nasleđe od 650.000 dolara.

Pompeo iz Ohrida leti za Grčku, poslednju stanicu njegove turneje, tokom koje je posetio i Italiju, Vatikan i Crnu Goru.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side