17.06.2018 Skoplje

Policija u Skoplju rasterala nasilne demonstrante protov dogovora sa Grčkom

Policija u Skoplju rasterala nasilne demonstrante protov dogovora sa Grčkom Foto: Beta / AP
Specijalna jedinica makedonske policije je večeras šok-bombama i suzavcem rasterala učesnike nasilnog protesta protiv danas potpisanog sporazuma o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko naziva Makedonije.

Protest, organizovan preko društvenih mreža, eskalirao je kada je deo demostrnata koju se okupili u centru Skoplja, ispred Sobranja Makedonije, počeo da baca kamenje i navijačke baklje, pokušavši da probije policijski kordon.

Mediji su preneli da se na poziv navijačke grupe "Komiti" odazvao "manji broj građana" koji su uzvikivali da "ne daju ime Makedonije" i pevali patriotske pesme, tražeći i "Vešala za Zaeva" - predsdnika Vlade.

Na protestu su bili i članovi rukovodstva male, nedavno osnovane stranke "Glas za Makedoniju" i predsednik udruženja "Svetski makedonski kongres" Todor Petrov.

Ministri spoljnih poslova Makedonije ;i Grčke, Nikos Kocijas i Nikola Dimitroiv su danas na pograničnom jezeru Prespi ;potpisali ;dogovor o rešavanju dvoipodecenijskog spora oko naziva i o strteškom partnerstvu dve susedne zemlje.

Tim dogovorom je predviđeno ;da Makedonija promeni ustavni naziv u "Republika Severna Makedonija", uz promenu Ustava i referendum, a da Grčka prestane da sprečava prijem Makedonije u NATO i otpočinjanje pregovora o pristupanju EU.

Sporazum čijem su potpisivanju prisutvovala dvojica premijera - Zoran Zaev i Aleksis Cipras, pozdravile su EU, NATO, SAD i druge zemlje, među kojima i Rusija.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side