13.06.2018 Banjaluka

Policija RS sprečila proteste zbog cene goriva

Policija RS sprečila proteste zbog cene goriva Foto: pixabay
Policija Republike Srpske danas nije dozvolila blokadu saobraćaja u Banjaluci i još nekim gradovima ovog entiteta, a policijske patrole bile su raspoređene na svakoj većoj raskrsnici u gradu.

Na kružnom toku prema naselju Lauš je stajala patrola pod rotacijom, dok su na "Prijedorskoj petlji" bila dva kombija i dve patrole policije.

Organizatori, članovi Fejsbuk grupe "Stop poskupljenju goriva", poručili su da imaju i plan B, odnosno da će po uzoru na građane Niša prelaženjem preko magistralnog puta usporavali saobraćaj.

Policija je danas privela odbornika Partije demokratskog proresa (PDP) u Skupštini grada Banjaluka Draška Stanivukovića zbog namere da organizuje nove proteste vozača i blokira saobraćajnice u gradu.

Vlada RS najavila je da će gorivo od sutra biti jeftinije, a prema informacijama iz Ministarstva trgovine i turizma pojedini distributeri naftnih derivata su već danas snizili cene za 0,05 konvertibilne marke (oko 0,025 evra) po litri goriva.

 

Zbog pokušaja blokade saobraćaja kod zgrade Vlade RS priveden odbornik PDP-a

Odbornik Partije demokratskog progresa (PDP) u Skupštini grada Banjaluka Draško Stanivuković priveden je danas u policiju zbog namere da organizuje nove proteste vozača i blokira saobraćajnice u gradu.

Stanivuković je priveden sa lisicama na rukama kada je sa grupom mlađih osoba pokušao da blokira saobraćaj oko zgrade Vlade Republike Srpske.

Osobe koje su bile sa Stanivukovićm su legitimisane.

Na parkingu u blizini zgrade Vlade RS nešto pre 17 časova okupila se grupa mladih, predvođena Stanivukovićem, koji je najavio da će blokirati centar Banjaluke.

Stanivuković je tada rekao da će, osim glavnih ulica, biti zatvorene Prijedorska petlja, kružni tok na Laušu i druge ulice.

"Celi region se buni protiv visoke cene goriva, mi smo došli da damo podršku i izvršimo pritisak uoči sednice Vlade RS da donesu odluku u interesu građana. Hoćemo da zaustavimo saobraćaj oko Vlade, gde se donose odluke i da sa 14-ih spratova pogledaju građane", rekao je Stanivuković

Iz Partije demokratskog progresa (PDP) nisu komentarisali privođenje Stanivukovića.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije danas da se više neće dozvoliti blokada saobraćajnica u Republici Srpskoj.

"Taj haos se neće dozvoliti. Nećemo dozvoliti zakrčenje ulica i mi ćemo učiniti sve što budemo mogli, svaku vrstu mere i neka očekuju to već od danas", rekao je Dodik, komentarišući blokade saobraćajnica u RS zbog viskih cena goriva.

Direktor policije RS Darko Ćulum je takođe najavio da se neće dozvoliti blokada puteva, jer se obustavom saobraćaja ometa normalna putovanja građana, funkcionisanje službi hitne pomoći, vatrogasaca i policije.

Poslednja tri dana vozači u Banjaluci u 17 časova na sat vremena blokiraju saobraćajnice u znak protesta zbog visokih cena goriva, koje je od početka godine poskupilo tri puta, ukupno za 12 procenata.

Gorivo u BiH je srednom maja poskupilo za deset pfeninga po litri i sada košta oko 2,25 do 2,39 konvertibilnih maraka, odnosno od 1,16 do 1,22 evra po litri.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side