05.12.2017 Sarajevo

Podignuta optužnica protiv četiri bivša pripadnika Vojske RS zbog ubistva ratnih zarobljenika

Podignuta optužnica protiv četiri bivša pripadnika Vojske RS zbog ubistva ratnih zarobljenika Foto: pixabay
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv četiri bivša pripadnika Vojske Republike Srpske iz Mrkonjić Grada za ratni zločin i ubistvo 28 žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa.

Optužnica je podignuta protiv Branka Čigoja, Željka Tadića, Saše Boškića i Milorada Glamočaka, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su u vreme rata rata u BiH kao pripadnici Izviđačkog voda u sastavu Vojske RS iz Mrkonjić Grada 13. septembra 1995. godine u mestu Oborci, na području Donjeg Vakufa, iz objekta u kojem su bili zatočeni civili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti izveli ukupno 28 osoba, a potom ih streljali.

Samo jedan zarobljenik se uspeo spasiti i preživeti streljanje.

Ubijeni bošnjački i hrvatski civili su bili sa područja Mrkonjić Grada, a pre nego što su ubijeni, vođeni su na prinudne radove i kopanje rovova na liniji ratišta.

Optuženi Milorad Glamočak se, po komandnoj odgovornosti, tereti da je znao za naređenje da se zatočeni civili ubiju, da se složio s tim naređenjem i da nije ništa preduzeo da bi sprečio pripadnike Izviđačkog voda da izvrše streljanje.

Člamočak, kako se navodi u optužnici, nije, nakon što su zarobljenici ubijeni, preduzeo radnje kako bi se počinioci otkrili, procesuirali i kaznili za počinjeni zločin.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem oko 30 svedoka i veštaka, od čega dva svedoka uz mere zaštite, kao i prilaganjem oko stotinu dokaznih materijala.

Optužnica je prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side