U štrajku 90 odsto nastavnika u Hrvatskoj
10.10.2019 | 12:09h ► 15:55h Beograd

U štrajku 90 odsto nastavnika u Hrvatskoj

U štrajku 90 odsto nastavnika u Hrvatskoj Foto: Pixabay
Predstavnici hrvatskih školskih sindikata saopštili su danas da se štrajku u osnovnim i srednjim školama odazvala velika većina zaposlenih, i najavili da se štrajk nastavlja u petak u četiri županije.Po podacima prikupljenim do podneva, u osnovnim školama štrajkuje gotovo 90 odsto zaposlenih, a u srednjim oko 85 odsto.

Štrajk se nastavlja sutra u četiri županije: Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj. U petak će biti objavljeno u kojim će se županijama štrajkovati u ponedeljak.

Predsednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je na konferenciji za novinare da je prvi dan štrajka "frontalni udar", da štrajkuju gotovo svi zaposlenih u više od 1.000 ustanova obrazovanja, a od petka će štrajkovati svaki dan u drugim županijama.

"Mi smo ovo zamislili kao stalni pritisak i izraz nezadovoljstva na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi, a to su učenici. Jedan ciklus štrajka trajaće deset dana, a učenici u tih deset dana neće imati nastavu dva dana", objasnio je Mihalinec.

On je rekao da zbog štrajka učenici neće pretrpeti "neprocenjivu štetu koju neće moći nadoknaditi", a kroz štrajk će imati "prikaz građanskog vaspitanja i kako građani treba da se brinu za sebe".

Mihalinec je rekao da su iskustvo o takozvanom cirkularnom štrajku našli u praksi evropskih i svetskih sindikata, posebno u Francuskoj.

Osvrnuvši se na izjavu premijera Andreja Plenkovića da mu nije jasno zašto su sindikati odbili predlog Vlade i krenuli u štrajk, Mihalinec je odgovorio da "brojke o odzivu pokazuju da mnogi razumeju zašto je danas štrajk".

Predsednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da Vlada treba da bude zabrinuta zbog velikog odziva nastavnika.

"Ovo je pitanje borbe za vlastito dostojanstvo", istakla je Šprem i zahvalila roditeljima koji su podržali nastavnike i nisu slali decu u školu.

U hrvatskim osnovnim i srednjim školama jutros je počeo štrajk pošto je u sredu propao pokušaj mirenja dva školska sindikata i Vlade koja je odbila zahtev za povećanje koeficijenata složenosti poslova od šest odsto.

Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na platu za dva odsto od 1. oktobra ove godine i dva odsto od 1. juna iduće godine, utvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora.

Prvi put se održava takozvani cirkularni štrajk, što znači da danas štrajkuju sve škole, dok će od petka štrajkovati škole u pojedinim županijama, a sindikati će svakodnevno obaveštavati javnost o rasporedu blokade.

Štrajk nastavnika je uzdrmao ;vladajuću koaliciju, jer Hrvatska narodna stranka (HNS) iz koje je ministarka obrazovanja Blaženka Divjak, podržava zahteve prosvetnih radnika. Oni su najavili da će napustiti koaliciju ukoliko Vlada ne ispuni zahteve sindikata.

Divjak je danas rekla da će i ona i HNS razgovarati s premijerom i istakla da je povećanja plata učiteljima i nastavnicima deo reforme koja je od ove školske godine uvedena u sve hrvatske škole.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side