Dodik i Cvijanović ozvaničili kampanju, otac ubijenog mladića držao natpis Ko je ubio Davida
07.09.2018 | 11:00h ► 15:00h Banja Luka

Dodik i Cvijanović ozvaničili kampanju, otac ubijenog mladića držao natpis Ko je ubio Davida

Dodik i Cvijanović ozvaničili kampanju, otac ubijenog mladića držao natpis Ko je ubio Davida Foto: pixabay
Kandidati vladajuće koalicije (SNSD-DNS-SP) za predsednika Republike Srpske i srpskog člana Predsedništva BiH Željka Cvijanović i Milorad Dodik lepljenjem plakata u blizini Palate republike počeli su kampanju za predstojeće opšte izbore.

"Danas smo počeli kampanju, mada smo mi svoju kampanju već završili. Ovo će biti veličanstvena pobeda i očekujemo fer i poštene izbore", rekao je Dodik.

Cvijanovićeva je dodala da samo stabilna i odgovorna vlast može raditi na povećanju plata i penzija, kao i da će tako i nastaviti.

Preko puta Dodika i Cvijanovićeve stajao je Davor Dragičević, otac ubijenog mladića Davida Dragičrvića, koji je uzviknuo da će sve biti otkriveno.

On je Dodika podsetio da je u medijima njegovog sina Davida nazvao narkomanom i lopovom.

"Svi su poverovali u tvoja obećanja, ja neću", rekao je Dragičević.

Davor Dragičević je u rukama nosio natpis "Ko je ubio Davida Dragičevića" koji je prislonio na ploču predviđenu za izborne plakate SNSD-a.

Dodik je prišao Dragičeviću i ubeđivao ga da je na njegovoj strani i da će biti i posle izbora.

Međutim, Dragičević je nastavio da pita - "Ko je ubio Davida", dodajući da će "ići do kraja".

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Od 26. marta se na Trgu Krajine svako veče održavaju skupovi "Pravda za Davida", na kojima se traži otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva mladića.

 

Savez za pobedu počeo kampanju potpisivanjem simboličnog ugovora s narodom

Kandidati Saveza za pobedu (SzP) za predsednika Republike Srpske i srpskog člana Predsedništva BiH, Vukota Govedarica i Mladen Ivanić, svečano su ozvaničili početak predizborne kampanje u banjalučkom parku "Petar Kočić".Oni su simbolično potpisali "ugovor s narodom", ističući da žele "demokratsku pobedu na izborima i bolju budućnost za RS".

Danas, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, zajedno sa narodom Banjaluke i RS potpisujem ugovor i taj ugovor je garancija da ono što mislim, to govorim, a ono što govorim, to ću da radim. Vreme je da pređemo sa reči na dela", rekao je predsednik Srpske demokratske stranke i kandidat za predsednika RS Vukota Govedarica.

On je dodao da je uveren u "dostojanstvenu budućnost građana RS posle 7. oktobra".

"Danas krećemo u najveću mirnodopsku bitku posle nastanka RS, koja se ne vodi oružjem, već se vodi znanjem i obrazovanjem, poštenjem i čestitosti, vodi se radom, marljivošću i odgovornošću", kazao je Govedarica.

Kandidat SzP za člana Predsedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da može i da će biti bolje, uz, kako je ocenio, malo više reda i rada.

"Umesto prošlosti da gledamo u budućnost, umesto izolovanosti da budemo deo savremenog društva, umesto da se bavimo besmislenim stvarima, da se bavimo ekonomijom, razvojem", naveo je Ivanić.

On smatra da Govedarica i on mogu biti simboli toga, dodavši da ugovor, koji su danas potpisali sa narodom, predstavlja dokument koji će ih obavezati da poštuju narod i principe iza kojih stoje.

Predsednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić ocenio je da su izbori 2018. godine izbori za promenu stanja u RS.

"Vreme je zrelo za promenu i kidanje stereotipa. Pozivam građane RS da izađu i glasaju i da zajedno idemo ka budućnosti. Mi imamo za to kapacitet i u kratkom vremenskom periodu može doći do pomaka u svim segmentima u RS, ekonomskom, socijalnom i kulturnom", zaključio je Čavić.

 

Čović i Ljubić pozvali Hrvate da glasaju za one koji će biti legitimni predstavnici naroda

Predsednik Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS BiH) Dragan Čović i predsednik Glavnoga veća HNS BiH Božo Ljubić pozvali su danas Hrvate u BiH da izađu na izbore i svoj glas daju onima koji će, kako su naveli, biti legitimni predstavnici hrvatskog naroda.U otvorenom pismu, Čović i Ljubić su, između ostalog, ocenili da "svi bitni politički problemi u BiH nastaju zbog relativizovanja, negiranja i kršenja načela konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda".

"Jedini način da se u BiH postigne stvarna jednakost svih građana-državljana je da se pre toga obezbedi konstitutivnost i međusobna jednakopravnost Bošnjaka, Hrvata i Srba", navodi se u pismu.

Čović i Ljubić su istakli da će glavne aktivnosti HNS BiH u celosti biti usmerene ka ostvarenju konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda, te jednakosti svih građana-državljana, nezavisno o njihovoj etničkoj, odnosno, nacionalnoj pripadnosti, kao i punopravnom članstvu BiH u EU i NATO.

Oni su ocenili da su "određeni politički akteri iz Federacije BiH delovali protivustavno i antidejtonski", kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, jer su pokušali odluku Ustavnog suda BiH u "slučaju Ljubić" da sprovedu u parlamentu Federacije BiH, a ne u državnom parlamentu.

Čović i Ljubić su optužili SDA, SBB, SDP BiH, DF i Našu stranku da su predlogom Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH izveli "pokušaj entitetskog udara na državu, ugrozili ustavno-pravni poredak BiH, te prekršili Ustav BiH i Dajtonski sporazum".

Oni su pozvali "sve Hrvate da budu svesni vrednosti i težine svoga izbornoga glasa", naglašavajući da svaki njihov glas može biti presudan da bi se obezbedilo legitimno predstavljanje hrvatskog naroda na svim administrativno-političkim nivoima u BiH.

Pozvali su i sve Bošnjake i njihove političke predstavnike da poštuju načelo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i time doprinesu izgradnji i jačanju poverenja među dva naroda.

"Hrvati u BiH su autohton, konstitutivan i državotvoran narod, stoga vas pozivamo da zajedno gradimo državu po meri sva tri konstitutivna naroda i svih građana-državljana. Duboko smo uvereni kako jedino takva Bosna i Hercegovina može biti stabilna, funkcionalna i prosperitetna država", stoji na kraju pisma.

Hrvatska i bošnjačka strana nisu mogle da se dogovore o izmenama Izbornog zakona BiH koje se odnose na način izbora članova Prededništva BiH, kao i delegata u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Hrvatska strana tražila je da se izmenama Izbornog zakona onemogući da hrvatski član Predsedništva BiH bude izabran većinskim glasovima Bošnjaka, kao što je to ranije bio slučaj sa izborom Željka Komšića.

 

Počela predizborna kampanja u BiH

U BiH je danas počela predizborna kampanja za opšte izbore u BiH, koji će se održati 7. oktoba. Kampanja će trajati do 6. oktobra, u sedam časova.

Za izbore je prijavljeno 7.497 kandidata, dok je registrovano 3.352.933 glasača.

Od toga je redovnih birača 3.254.767, raseljenih koji glasaju u odsustvu je 8.306, raseljenih koji glasaju lično 12.046, dok je za glasanje putem pošte registrovano 76.726 birača.

Na oktobarskim izborima biraju se tri člana Predsedništva BiH, predsednik i dva potpredsednika Republike Srpske, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske i Federacije BiH, kao i poslanici u skupštinama deset kantona u Federaciji BiH.

Na kandidatskim listama se nalazi 128 političkih subjekata - 58 stranaka, 36 koalicija i 34 nezavisna kandidata, što je 30 političkih subjekata više u odnosu na opšte izbore 2014. godine.

Prvi put na ovim izborima na biralištima biće 5.500 prozirnih biračkih kutija.

Opšti izbori u BiH koštaće oko 8,5 miliona (oko 4,3 miliona evra).

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side