Pobjeda: Raspisuju međunarodnu poternicu za Kneževićem
18.01.2019 Podgorica

Pobjeda: Raspisuju međunarodnu poternicu za Kneževićem

Pobjeda: Raspisuju međunarodnu poternicu za Kneževićem Foto: PrtScn
Postupak za raspisivanje crvene međunarodne poternice za vlasnikom Atlas grupe, Duškom Kneževićem, koji je crnogorskom pravosuđu nedostupan i koji se nalazi u Londonu, je u toku, piše Pobjeda.

Knežević, za kojim je raspisana nacionalna poternica, rekao je da se nalazi u Londonu, gde, kako kaže, uživa punu sigurnost. On je za TV Vijesti sinoć rekao da ima britansko državljanstvo.

"Imam veliki tim međunarodnih eksperata koji se bave finansijskim istragama i istražuju poslove 'prve familije'. Taj tim će brzo doći do velikih podataka na svim nivoima", rekao je Knežević i naglasio da "neće doći u Crnu Goru dok je ova klika na vlasti".

On je za TV Vijesti u intervjuu putem Skajpa rekao da ima formalne dokaze za mnoge nezakonite poslove vlasti i razne transakcije i najavio da će uskoro dostaviti javnosti snimke koji se odnose na korupciju Centralne banke i pritiske kojima je bio izložen.

Knežević je rekao da je crnogorski predsednik Milo Đukanović stvarni vlasnik vile od 2.000 kvadrata koja se nalazi pored Vile Gorica u Podgorici, te da mu je tražio da se on vodi kao vlasnik te vile. Tvrdi i da je to odbio kao i mnoge druge transakcije, te da je tada počeo njihov sukob.

Za Kneževićem je raspisana nacionalna poternica, a Viši sud mu je odredio pritvor od 30 dana.

Sudija za istragu doneo je odluku o pritvoru na zahtev Specijalnog državnog tužilaštva, a Knežević je osumnjičen za proneveru 1,9 miliona evra preko jedne od svojih kompanija.

Istražitelji proveravaju i sumnje u vezi s pranjem oko pola milijarde evra preko jednog od servisa Atlas banke, a istragom su obuhvaćene 174 osobe. Taj postupak još nije završen.

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da u Crnoj Gori nema zaštićenih i da je zakon jednak za sve, te da treba ostaviti pravosuđu da radi svoj posao.

Mediji su ranije objavili snimak na kojem se vidi kako Knežević daje 97.500 evra tadašnjem gradonačelniku Podgorice i visokom funkcioneru DPS-a Slavoljubu Stijepoviću, navodno namenjenih za finansiranje kampanje vladajuće partije.

Pored banaka, Knežević je u Crnoj Gori vlasnik i univerziteta, bolničkog kompleksa Meljine, Jadranskog sajma i vrednih nekretnina na primorju, a ima i kiparsko državljanstvo.

Posluje i u Srbiji. Široj javnosti je najpoznatiji po članstvu u Klinton global inicijativi i dovođenju bivšeg američkog predsednika Bila Klintona u Crnu Goru. Godinama je važio za biznismena bliskog vlasti, a njegovo ime se pominjalo i u korupcionaškoj aferi prilikom privatizacije Telekoma.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side