Plenković u UN: Godišnjicu Dejtona iskoristiti za reviziju njegovih postignuća
26.09.2020 Beograd

Plenković u UN: Godišnjicu Dejtona iskoristiti za reviziju njegovih postignuća

Plenković u UN: Godišnjicu Dejtona iskoristiti za reviziju njegovih postignuća Foto: AP
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija (GS UN) da 25. godišnjicu Dejtonskog sporazuma treba iskoristiti za reviziju njegovih postignuća, ali i situacije u Bosni i Hercegovini.


Na 75. godišnjem zasedanju GS UN, prvi put virtuelnom, sa snimljenim govorima šefova država ili vlada, Plenković je sinoć rekao da se region Balkana promenio nabolje, ali da "neki problemi ostaju i zaslužuju punu pažnju", prenosi Hina.

"Gledajući unazad, puno toga se promenilo nabolje. Gledajući unapred, iskreno pomirenje je ključno za stabilnost regiona. To se može graditi samo na istini i na činjenicama, zajedno s pronalaskom svih nestalih osoba i pravdom za sve žrtve", kazao je Plenković.

On je pozvao na punu jednakost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona koji bi sprečio izborne inženjeringe.

Plenković je pozvao i na reformu UN, rekavši da su ovogodišnje krize pokazale da je multilateralizam potrebniji nego ikad.

Ocenio je da postojeće krize, poput pandemije korona virusa, ne smeju da dovedu do izolacionizma u međunarodnoj zajednici, nego da podstaknu spremnost na saradnju.

"Naša organizacija mora da sačuva svoje osnovne vrednosti i načela na kojima je zasnovana, ali isto tako mora da odražava stvarnost i potrebe našeg vremena", dodao je Plenković.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side