Plenković: U ponedeljak raspuštanje Sabora, izbori u junu ili julu
14.05.2020 Beograd

Plenković: U ponedeljak raspuštanje Sabora, izbori u junu ili julu

Plenković: U ponedeljak raspuštanje Sabora, izbori u junu ili julu Foto: pixabay.com
Premijer Hrvatske i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio je danas da će u ponedeljak, 18. maja, biti raspušten Sabor i da parlamentarni izbori mogu da bude raspisani za kraj juna ili prvu polovinu jula.

"Smatramo da je trenutak primeren, da je epidemiološka slika takva da imamo jednocifrene brojeve novozaraženih i da ćemo uz vrlo odgovorno ponašanje biti u prilici da organizujemo izbore u ustavnom roku. To onda ostavlja predsedniku Republike mogućnost da to bude 21.juna, 28.juna, 5. jula ili 12. jula", rekao je Plenković novinarima u Zagrebu posle sastanka predstavnika stranaka parlamentarne većine. 

On je dodao da je o odluci da se raspusti Sabor obavestio predsednika države Zorana Milanovića. "Na njemu je sada da donese odluku u skladu sa zakonom", naveo je premijer.

Plenković je naglasio da je ovo izborna godina i da vladajući žele izbore pre svega zbog toga što je njegova vlada "u protekle tri godine ostvarila sve ključne ambicije koje je postavila".

"Smatramo da smo sada, nakon što smo pokazali proteklih meseci kako se nositi s krizom bez presedana, u našem delovanju za očuvanje radnih mesta i ekonomije merama koje smo preduzeli, u ovom trenutku s obzirom na sve ekonomske izazove koji su pred Hrvatskom u budućnosti, novi mandat budućeg Sabora i Vlade treba biti usmeren na privredni oporavak zemlje”, istakao je Plenković.

Prema Ustavu, parlamentran izbori održavaju se najkasnije 60 dana po isteku mandata ili raspuštanja Sabora, dok po zakonu od raspisivanja do održavanja mora proći najmanje 30 dana.

S obzirom da se izbori održavaju nedeljom, oni mogu da budu održani najranije 21. juna. Očekuje se, međutim, da će biti u julu.

Poslednji parlamentrani izbori održani su u septembru 2016. 

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side