Plenković se odlučio za širu rekonstrukciju Vlade i smenio troje ministara
18.07.2019 Zagreb

Plenković se odlučio za širu rekonstrukciju Vlade i smenio troje ministara

Plenković se odlučio za širu rekonstrukciju Vlade i smenio troje ministara Foto: Beta / AP
Premijer Hrvatske i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković izjavio je da se odlučio za širu rekonstrukciju Vladu u okviru koje je smenio troje ministara.

"Promene će omogućiti Vladi da bez bilo kakvih opterećenja nastavi s brojnim aktivnostima", rekao je Plenković novinarima posle sinoćnih odvojenih razgovora s vrhom HDZ i koalicionim partnerima.

On je naveo da je dobio podršku stranačkih tela i predstavnika stranaka koje čine parlamentarnu većinu za nova kadrovska rešenja.

Upitan zašto se odlučio za smenu troje ministara, Plenković je dodao da je procenio da su "u opštim političkim okolnostima, opterećujoj slici koja je bila za Vladu u medijskom prostoru, ta osveženja bila neophodna".

"Procenio sam da je u ovom trenutku potreban bitan zaokret, jer ono što želim kao predsednik Vlade je da u fokus javnosti i medija dođu sva pozitivna postignuća", dodao je premijer.

Plenković je smenio potpredsednika Vlade i ministra poljoprivede Tomislava Tolušića, ministarku regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac i ministarku za demografiju, porodicu, mlade i socijalnu politiku Nadu Murganić. Reč je o ministrima koji su imali loš rejting u javnosti, a mediji su ih najčešće pominjali kao one kojima će premijer zahvaliti na saradnji.

Od ranije se zna da iz Vlade odlaze ministri uprave Lovro Kuščević i državne imovine Goran Marić, koji su nedavno podneli ostavke zbog afera s nekretninama i zemljištem. Već se zna da odlazi i ministarka spoljnih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić koja od septembra preuzima čelno mesto Saveta Evrope.

Obrazlažući rekonstrukciju Vlade, Plenković je saopštio i imena kandidata za nove ministre.

Novi ministar spoljnih i evropskih poslova trebalo bi da bude ambasador u Nemačkoj Gordan Grlić-Radman. Ministarku demografije zameniće poslanica u Saboru Vesna Bedeković, a ministra državne imovine sadašnji šef Kancelarije državne uprave u Vukovarsko-sremskoj županiji Mario Banožić.

Ministarsku regionalnog razvoja i EU fondova zameniće sadašnji ministar rada i penzionog sistema Marko Pavić, a njega direktor Hrvatskog zavoda za penziono osiguranje Josip Aladrović. Tolušića će zameniti državna sekretarka u tom ministarstvu Marija Vučković.

Od ranije je poznato da je kandidat za novog ministra uprave Ivan Malenica, dekan fakulteta u Šibeniku.

Novi potpredsednici Vlade biće ministri policije i finansija, Davor Božinović i Zdravko Marić.

Očekuje se da će se Sabor na vanrednoj sednici u petak izjasniti o novim ministrima.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side