Plenković se ne obazire na Vučićeve izjave, SDSS ide na proslavu Oluje
30.07.2020 Zagreb

Plenković se ne obazire na Vučićeve izjave, SDSS ide na proslavu Oluje

Plenković se ne obazire na Vučićeve izjave, SDSS ide na proslavu Oluje Foto: PrtSc
Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je večeras da će potpredsednik Vlade iz redova srpske nacionalne manjine, Boris Milošević učestvovati na obeležavanju 25.godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije "Oluje" i dodao da se ne obazire na izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o tome.

U razgovoru za televiziju RTL, Plenković je istovremeno najavio da će ministar branitelja Tomo Medved učestvovati na obeževanju godišnjice ubistva srpskih civila u selu Grubori kod Knina posle akcije "Oluja" u avgustu 1995. 

"Ovo je stvar unutar Hrvatske, između hrvatskog naroda i srpske manjine, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDŠ) i cele parlamentrane većine. Politiku koju vodimo snažno usmeravamo prema pomirenju, toleranciji, uključivosti, prema jasnom određdivanju prema istoriji", rekao je Plenković u razgovoru za televiziju RTL upitan o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne podržava učešće SDŠ na proslavi "Oluje". 

Premijer je istakao da Hrvatska vodi svoju politiku. 

"Mi smo stabilna, demokratska zemlja, gradimo uključivo društvo, svesni svih trauma koje postoje, ali smo i samopouzdani. Hrvatska je ostvarila sve svoje nacionalne zadatke – ima svoju državu, slobodu, teritorijalni integritet, pravni sistem, ukorenjenost i u EU i NATO. Upravo iz tog položaja možemo raditi ovakve poruke 2020. koje su okrenute budućnosti", naglasio je hrvatski premijer. 

On je dodao da je Vlada uverena da radi "dobre, prave i iskrene poteze za kvalitetniju budućnost i odnose sa svim građanima". 

Plenković je rekao da je na današnjem sastanku s predstavnicima SDŠ i srpske nacionalne manjine dogovoreno da će oni učestvovati u proslavi "Oluje" i to potpredsednik Vlade iz redova SDŠ Boris Milošević. 

"Mislim da je to dobro i korisno, pre svega za odnose u hrvatskom društvu, odnos prema srpskoj manjini u Hrvatskoj, prema recentnoj istoriji, ali i da doprinosi odnosima Hrvatske i Srbije. To je i snažna poruka Hrvatske prema svim partnerima koji gledaju kako Hrvatska funkcioniše danas 30 godina od svoje samostalnosti", naglasio je premijer i lider HDZ. 

Na pitanje novinara on je rekao da ne zna hoće li Pupovac učestvovati na komemoraciji za žrtve "Oluje" koju ove godine predstavnici Srbije i Republike Srpske zajednički obeležavaju na području Rače, uz granicu s BiH.

"Mi nismo o tome razgovarali, to je njegov izbor. Ono što mogu reći je da će potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved biti na obeležavanju zločina koji je počinjen u Gruborima nakon "Oluje" te na taj način poslati snažnu poruku Vlade o tome da moramo poštovati sve žrtve i dostojno obeležiti ta mesta", istakao je Plenković. 

On je dodao da će odlazak Medveda na tu komemoraciju biti "vrlo važna i velika poruka".

"Poruka potpredsednika Vlade, ministra hrvatskih branitelja, generala Hrvatske vojske, zapovednika Tigrova i čoveka koji jako dobro na temelju svojih ličnih i porodičnih posledica koje su mu nanete tokom Domovinskog rata može na najbolji mogući način u ime Vlade, a na određen način i hrvatskih branitelja, poslati važnu i snažnu poruku, poruku pomirenja i okretanja budućnosti", naglasio je hrvatski premijer. 

On je dodao da će Medved ići u Grubore 24. ili 25. avgusta, kada tačno bude određen datum. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side