Plenković ponovio da je evropska perspektiva regiona prioritet hrvatskog predsedanja EU
21.11.2019 Zagreb

Plenković ponovio da je evropska perspektiva regiona prioritet hrvatskog predsedanja EU

Plenković ponovio da je evropska perspektiva regiona prioritet hrvatskog predsedanja EU Foto: Beta / Darko Vojinović
Premijer Hrvatske i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković ponovio je danas u Zagrebu da je jedan od priroiteta hrvatskog predsedanja EU, koje počinje 1. januara, evropska perspektiva država regiona.

"Za zemlje zapadnog Balkana ništa nije politički i ekonomski važnije od jasne evropske perspektive na osnovu zasluga. Naši susedi u jugoistočnoj Evropi jedan su od prioriteta hrvatskog predsedanja”, rekao je Plenković na završetku dvodnevnog kongresa Evropske narodne partije (EPP) u zagrebačkoj Areni.

On je podsetio da će u vreme hrvatskog predsedanja, u maju iduće godine u Zagrebu biti održan sastanak na vrhu EU i zapadnog Balkana.

Plenković je ponovo izrazio žaljenje što je u oktobru grupa država na čelu s Francuskom blokirala otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Nakon što je u sredu za novog predsednika EPP izabran odlazeći predsednik Evropskog saveta, Poljak Donald Tusk, danas je na kraju kongresa izabran glavni sekretar te konzervativne evropske političke grupacije i to ponovo Antonio Lopez-Isturiz.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side