Plenković: Odluka Suda EU o slovenačkoj tužbi je pobeda hrvatskih argumenata
31.01.2020 Zagreb

Plenković: Odluka Suda EU o slovenačkoj tužbi je pobeda hrvatskih argumenata

Plenković: Odluka Suda EU o slovenačkoj tužbi je pobeda hrvatskih argumenata Foto: Beta / Hina
Premijer Hrvatske Andrej Plenković ocenio je kao pobedu hrvatskih argumenata današnju presudu Suda Evropske unije koji se proglasio nenadležnim za slovanačku tužbu protiv Hrvatske zbog graničnog spora.

"Današnja presuda Suda Evropske unije kojom se proglasio nenadležnim za odlučivanje u postupku koji je Slovenija pokrenula protiv Hrvatske pobeda je hrvatskih argumenata koje smo istakli u prigovoru nenadležnosti", napisao je premijer na Tviteru.On je naveo i da "ponovo poziva Sloveniju na dijalog i bilateralne pregovore da bi se došlo do obostrano prihvatljivog i trajnog rešenja graničnog pitanja".

Sud Evropske unije u Luksemburgu u petak se proglasio nenadležnim za slovenačku tužbu protiv Hrvatske zbog, kako je Slovenija navela u tužbi, povrede evropskog prava uzrokovane neprovođenjem arbitražne odluke o granici.

Presuda je konačna i time je postupak automatski obustavljen, preneli su hrvatski mediji.

Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske na osnovu Ugovora o funkcionisanju EU i predložila Sudu da utvrdi krši li Hrvatska ugovor, a Hrvatska je na to uložila prigovor o nenadležnosti. Naime, Hrvatska je tvrdila da Sud EU nije nadležan za to pitanje budući da nije reč o sporu o primeni i tumačenju prava EU.

Međunarodni arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije sredinom 2017. doneo je odluku o razgraničenju dve zemlje na kopnu i moru kojom je, među ostalim, odlučio da Slovenija dobije od Hrvatske pristup otvorenom moru i da velika većina Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripada Sloveniji.

Hrvatska, međutim, ne priznaje i ne primenjuje tu odluku, jer je napustila arbitražu 2015, posle skandala u koji je bio umešan slovenački sudija.

Hrvatski sabor je tada Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rešavanju spora, pošto je ocenjeno da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan kada je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side