02.08.2018 Zagreb

Plenković: Nije tačno da su govori u Kninu planirani za 8.00 da bi se izbegli zvižduci

Plenković: Nije tačno da su govori u Kninu planirani za 8.00 da bi se izbegli zvižduci Foto: Beta / Admir Buljubašić
Premijer Hrvatske Andrej Plenković odbacio je tezu da su govori na proslavi godišnjice akcije "Oluja" u nedelju, 5. avgusta u Kninu planirani za 8.00 ujutro da se ne bi suočio sa zvižducima i nezadovoljstvom građana.

"Ta teza uopšte ne stoji i ne znam zašto je postavljate", kazao je Plenković na konferenciji za novinare odgovarajući na pitanje novinara boji li se zvižduka s obzirom na to da su govori na glavnom trgu u Kninu zakazani za osam sati ujutro.

"Ove godine je došle do modifikacije, neka od braniteljskih udruženja su bila sklona tome da što veći broj ljudi može biti prisutan kada se drže govori i s obzirom na procenu temperature koja se očekuje u nedelju u Kninu, s obzirom na iskustvo ranijih godina i s obzirom da je Sinjska alka istoga dana, odlučeno je da govori na trgu budu ujutro", rekao je Plenković.

Agencija Hina je prenela da nakon toga sledi program na Kninskoj tvrđavi, a potom i prelet izraelskih aviona F16 iznad Knina, što je, kako je navedeno, potvrdio hrvatski premijer.

Tri izraelska višenamenska borbena aviona F-16 Barak, koja će učestvovati u obeležavanju "Oluje", danas su prvi put sleteli u vazduhoplovnu bazu na Plesu.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice i migracije Srbije, u akciji "Oluja" proterano je više od 200.000 krajiških Srba, dok je više od 2.000 izgubilo život ili se vode kao nestali.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica Hrvatskog veća odbrane na područja Banije, Korduna, Like i severne Dalmacije, odnosno na samoproklamovanu Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju i BiH.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side