Plenković najavio povećanje plata, prosvetari nastavljaju štrajk
16.10.2019 Zagreb

Plenković najavio povećanje plata, prosvetari nastavljaju štrajk

Plenković najavio povećanje plata, prosvetari nastavljaju štrajk Foto: Beta / HINA / Admir Buljubasic
Premijer Hrvatske Andrej Plenković najavio je danas da će vlada ponuditi povećanje plata u idućoj godini od 6,12 odsto svim državnim i javnim službenicima.

 

 

"Ponudićemo povećanje plata u idućoj godini od 6,12 odsto svim državnim i javnim službenicima, u tri talasa povećanja od po dva odsto. Da bismo to mogli da obezbedimo, odlažemo smanjenje stope PDV-a za jedan postotni bod koje je bilo planirano od 1. januara", rekao je premijer u Saboru tokom podnošenja godišnjeg izveštaja o radu vlade.

Aludirajući na zahteve školskih sindikata za povećanje koeficijenta složenosti poslova za šest odsto, zbog čega su hrvatske škole u štrajku od prošlog četvrtka, premijer je rekao da je svestan da su "brojni koeficijenti nepravedni i da su se godinama nekonzistentno menjali".

"Želimo da rešimo i to pitanje, i za to ćemo angažovati stručnjake koji će na temelju detaljne analize precizno utvrditi realnu složenost svih poslova", rekao je premijer i dodao da je vlada otvorena za dijalog sa socijalnim partnerima.

Školski sindikati najavili su, međutim, da nastavljaju štrajk, jer, kako su rekli, premjerova najava ne reševa problem zaposlenih u sistemu obrazovanja, koji štrajkuju već peti dan.

Predsednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je danas na konferenciji za novinare da školski sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 odsto, koliko zaostaju za drugim javnim službenicima kada je reč o složenosti poslova.

"Povećanjem osnovice za sve jednako to zaostajanje se ne smanjuje, zadržava ga u relativnom obliku, ali u apsolutnom se povećava razlika tih plata", rekao je Mihalinec.

Sindikati su oštro kritikovali premijera što sindikatima šalje ponude sa saborske govornice. Mihalinec je najavio da će se posle današnjeg prekida rada u osnovnim i srednjim školama u Zagrebu, štrajk po cirkularnom modelu sutra nastaviti u Zadarskoj, Vukovarsko-sremskoj, Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji.

"Ukoliko dotad ne bude poziva i razgovora s predsednikom Vlade o koeficijentima, štrajk se i dalje nastavlja u županijama koje u štrajku nisu bile", rekao je Mihalinec i dodao da će sutra objaviti kako će se štrajk odvijati od ponedeljka.

Štrajk je u međuvremenu najavio i Nezavisni sindikat nauke i visokog obrazovanja.

U hrvatskim osnovnim i srednjim školama štrajk je počeo prošlog četvrtka pošto je propao pokušaj mirenja dva školska sindikata i Vlade koja je odbila zahteve za povećanjem koeficijenata složenosti poslova od šest odsto.

Vlada je sindikatima ponudila povećanje dodataka na platu za dva posto od 1. oktobra i dva odsto od 1. juna iduće godine, utvrdivši da koeficijent složenosti poslova nije predmet pregovora.

Prvi put se održava takozvani cirkularni štrajk, što znači da su prvog dana štrajka prošlog četvrtka štrajkovale sve škole u Hrvatskoj, a od petka škole u pojedinim županijama, po predlogu sindikata.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side