18.05.2018 Zagreb

Plenković i Dančila podržali evrointegracije regiona

Plenković i Dančila podržali evrointegracije regiona Foto: Beta / Hina / Admir Buljubašić / DS
Premijer Hrvatske i Rumunije, Andrej Plenković i Vjorika Dančila, izjavili su danas u Bukureštu da podržavaju zemlje regiona u nastojanjima da uđu u Evropsku uniju.

Plenković i Dančila su razgovarali o daljim evropskim integracijama svojih zemalja i nastojanju da uđu u Šengensku zonu.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što je trgovinska razmena dve zemlje prošle godine premašila 310 miliona evra, prenela je Hina.

"Ovakvoj dinamici dijaloga na najvišem nivou, na resornom nivou naših ministara, kao i na unapređenju privredne saradnje nismo prisusvovli u proteklih gotovo 30 godina", rekao je Plenković.

Ministri obrane Damir Krstičević i Mihai-Vlorel Fifor u prisustvu premijera potpisali su izjavu o unapređenju bezbednosne saradnje.

Rumunija, Hrvatska i Finska čine 'trojku' koja će od 1. januara 2019. preuzeti predsedavanje Evropskom savetu. Trojka priprema zajednički program, utvrđuje teme i glavna pitanja u razdoblju od 18 meseci. Bukurešt predsedava u prvom polugodištu 2019, a Hrvatska u prvom polugodištu 2020. godine, obe prvi put od ulaska u EU.

"Dolazimo u poziciju vođenja Saveta baš u vreme izazova za EU - od izlaska Velike Britanije iz unije, novih izbora za Evropski parlament, pa do pregovora o višegodišnjem finansijskom okviru", rekao je Plenković na konferenciji za novinare.

Dančila je rekla da se s Plenkovićem saglasila da prioriteti budućeg evropskog budžeta treba da budu politika kohezije i zajednička poljoprivredna politika.

Premijeri Rumunije i Hrvatske su naveli i zajedničku pripadnost dunavskom basenu.

"Nastojaćemo u periodu koji je pred nama da ojačamo strategiju EU za dunavski region, da povežemo sve zemlje od Švarcvalda do Crnog mora", rekao je Plenković.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side