Pitela: Balkanu dati EU perspektivu da ne upadne u rusku orbitu
22.05.2017 Ljubljana

Pitela: Balkanu dati EU perspektivu da ne upadne u rusku orbitu

Pitela: Balkanu dati EU perspektivu da ne upadne u rusku orbitu Foto: pixabay.com
Državama Zapadnog Balkana koje žele u Evropsku uniju treba dati jasnu perspektivu članstva kako ne bi dospele u "rusku orbitu", i u tome EU mora biti jako aktivna, izjavio je predsednik poslaničke grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu Đani Pitela.

"Balkan prolazi kroz vrlo problematično razdoblje. U Makedoniji, Albaniji, BiH i Srbiji deluju jaki destabilizacioni pritisci", kazao je Pitela za današnji ljubljanski Dnevnik, prenosi Hina.

On je dodao da je Balkan sastavni deo Evrope i susedstvo EU i da je prema tom regionu "potrebna aktivna politika i politička mobilizacija evropskih snaga".

Inače, rekao je Pitela, "rizikujemo da celo to područje pređe u rusku orbitu. Taj je rizik vrlo realan, a ruska privlačnost je velika".

Pitela je naglasio da je jedina politika koja balkanske države drži sigurnim od Rusije otvorena perspektiva članstva u EU.

"Ta perspektiva podstiče i ekonomski, socijalni i demokratski napredak tamošnjih društava. Tim državama koje se kandiduju za članstvo i mogle bi se pridružiti EU nakon 2019. godine, moramo dati jasan odgovor koji će delovati stabilizaciono", kazao je Pittela.

Ali, dodao je, pomenute države moraju sasvim jasno ispuniti kriterijume i obvezati se da će poštovati pravnu tekovinu EU i njena demokratska načela, inače će im vrata u EU biti zatvorena.

Čelnik evropskih socijalista upozorio je i na jake tendencije napredovanja nacionalističkih stranaka u državama srednje i istočne Evrope, koje su, kako je rekao, mnogo stekle velikim proširenjem EU, a sada ne žele da prihvate njene vrednosti i da budu solidarne u prihvatanju izbeglica i migranata.

"Uspon nacionalizma u istočnoj Evropi shvatam kao relikt sovjetskog režima koji je imao jaku nacionalističku notu i bio u sebe zatvoren sistem. Ulazak tih država u EU nije u celini prevladao takav model", kazao je Pitela.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side