Pendarovski pozvao na efektivno, brzo i temeljno završavanje istrage za reket
12.08.2019 Skoplje

Pendarovski pozvao na efektivno, brzo i temeljno završavanje istrage za reket

Pendarovski pozvao na efektivno, brzo i temeljno završavanje istrage za reket Foto: print screen
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je danas efikasno, brzo i temeljno završavanje istrage u slučaju "Reket" koji trese zemlju i podnošenje tužbi protiv svih uključenih, ako postoje dokazi, bez obzira da li su funkcioneri ili ne.

"Iz onoga što je do sada javno poznato, na žalost, izvesno je da su u taj slučaj umešani ljudi različitih profila. U nedavno objavljenim snimcima se čuju glasovi biznismena, čak i tužiteljke, a spominju se i imena istaknutih ličnosti", rekao je Pendarovski na konferenciji za novinare.

U snimcima koji su prethodnih nekoliko dana objavljeni na internet stranici italijanskog dnevnika Verita, Bojan Jovanovski (Boki 13) prvooptuženi u slučaju iznude novca od makedonskog biznismena Jordana Kamčeva, nazvanom "Reket", u razgovor uključuje specijalnu tužiteljku Katicu Janevu. On spominje i da je razgovarao sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom, a sa tim slučajem su u medijima povezuju i neki politički funkcioneri.

Pendarovski je rekao da ga je specijalna tužiteljka za prisluškivane razgovore Katica Janeva razočarala. "Bez toga da se ovo shvati kao politički pritisak na istražne organe, s obzirom na ono što je do sada poznato u javnosti razočaran sam", rekao je on.

Prema rečima Pendarovskog, odgovornost i kazna moraju da postoje za sve čija se krivica dokaže, bez obzira da li se radi o tužiocima, članovima političkih partija, biznismenima, političarima.

"Niko ne sme da bude iznad zakona u ovoj zemlji. Ničija partijska ili politička pripadnost ne sme da bude jača od pravde. Oni koji to ne znaju ili ne poštuju treba da ustupe svoje mesto onima koji to znaju i poštuju", rekao je on.

Pendarovski je naveo da, osim krivično-pravne odgornosti, insistira i na političkoj odgovornosti ukoliko postoji bila kakva povezanost sa slučajem u smislu pružanja zaštite osobama pod istragom, bez obzora da li se radi o političarima na vlasti ili u opoziciji. 

On je podsetio da je još na početku afere "Reket", polovinom jula, rekao da je razočaran time što je čuo i pozvao na brzu i temeljnu istragu, ali da su umesto toga nadležni organi otišli na godišnji odmor kao da se radi o redovnom stanju i rutinskom predmetu, što nije slučaj.

"Protekli mesec smo svedoci jedne ogromne kriminalne afere koja trese temelje važnih državnih institucija i dovodi je u pitanje. Još više nego do sada poverenje građana u nas političare i u sopstvenu državu. Ova teška situacija stavlja na ogroman test pravnu državu, nadležne institucije i sve nas odgovorne političare", rekao je predsednik Severne Makedonije.

Dvojica osumnjičenih za iznudu u istrazi popularno nazvanoj "Reket", Bojan Jovanovski i Zoran Milevski od 15. jula se nalaze u pritvoru istražnog zatvora "Skoplje".

Tužilaštvo za organizovani kriminal ih goni zbog sumnje da su reketirali biznismena, Jordana Kamčeva, koji je pod istragom Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, tako što su u zamenu za novac nudili da će uticati na javnog tužioca da mu olakša položaj. 

Biznismen Kamčev je Jovanovskom i Milevskom isplatio ukupno milion i po evra od prvobitno traženih osam miliona, nakon čega je početkom maja prijavio Tužilaštvu za organizovani kriminal, pošto je prvo o tome razgovarao sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side