Pendarovski potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o ratifikaciji Severnoatlantskog dogovora
12.02.2020 Skoplje

Pendarovski potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o ratifikaciji Severnoatlantskog dogovora

Pendarovski potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o ratifikaciji Severnoatlantskog dogovora Foto: prtscr ytb
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski potpisao je danas ukaz o proglašenju Zakona o ratifikaciji Severnoatlantskog dogovora, finalnog dokumenta za pristupanje NATO.


"E, na ovo smo čekali skoro 30 godina, ali isplatilo se. Neka nam je sa srećom", rekao je Pendarovski nakon što je potpisao ukaz u predsedničkoj rezidenciji "Vila Vodno", što je užive prenošeno i preko Fejsbuka (facebook.com/SPendarovski).

Sobranje Severne Makedonije juče je jednoglasno ratifikovalo Severnoatlantski sporazum, unapred i sa odloženim dejstvom, nekoliko dana pre raspuštanja zbog parlamentarnih izbora koji će biit održani u aprilu.

To je urađeno kako višemesečna pauza u radu parlamenta zbog izbora ne bi odložila punopravno članstvo u NATO, kada i poslednja zemlja članica - Španija ratifikuje protokol o pristupanju Severne Makedonije Alijansi, što se očekuje u martu.

Nakon sednice na kojoj je Severna Makedonija ratifikovla Severnoatlantski sporazum svečano je podignuta zastava NATO ispred zgrade parlamenta u Skoplju.

Zakonom o ratifikaciji sporazuma s NATO, koji je vlada u Skoplju usvojila 28. decembra 2019, predviđeno je da taj dokument "stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu i da bude deponovan u Vašingtonu do dana kada Španija ratifikuje Protokol o stupanju Severne Makedonije u punopravno članstvo u toj alijansi".

Protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO potpisan je u sedištu Alijanse u Briselu u februaru 2019. i do sada ga je ratifikovalo 28 država, dok je Španija, nakon formiranja vlade odmah započela taj proces, ali zbog kompleksnosti neće biti završen pre raspuštanja parlamenta u Skoplju.

Severna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018, pošto je poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu dobila 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side