Pendarovski: Nema potrebe za proglašavanjem vanrednog stanja
16.03.2020 Beograd

Pendarovski: Nema potrebe za proglašavanjem vanrednog stanja

Pendarovski: Nema potrebe za proglašavanjem vanrednog stanja Foto: Pixabay
Savet za bezbednost Severne Makedonije procenio je danas popodne da nema potrebe da proglašava vanredno ili krizno stanje na celoj tetiroriji, jer se i bez toga sprovode mere za borbu protiv korona virusa.

To je rekao predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski na konferenciji za medije nakon sednice tog tela, ističuči da je opremljenost države sada odgovarajuća i adakvatna rizicima kojima je izložena.

"O tome uostalom govore i komentari Svetske zdravstvene organizacije koji tvrde da smo država koja primenjuje mere koje predlaže SZO", rekao je on.

Pendarovski je istakao da to ne znači da Vlada ne može uvesti dodatne restriktivne mere za sprečavanje širenja i suzbijanje korona virusa ako bude potrebe. Može biti preporučeno da vlada proglasi krizno stanje i u drugim opštinama, osim u dve u kojima je već proglašena. 

"Opšti zaključak je da ne treba da žurimo sa formalnim deklarisanjem eventualnog višeg nivoa kao što je vanredno stanje ili krizno stanje na celoj teritoriji. Osnovni razlog je da nema potrebe, jer sve institucije prate situaciju na terenu i reaguju promptno", rekao je on.

Pendarovski je dodao da je drugi razlog to što će kriza da traje, "neće da prođe za sedmici ili dve, i mi moramo resurse koje imamo i koji nisu toliko izdašni, da dimenzioniramo prema realnim potrebama i realnim rizicima", rekao je predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side