Pendarovski: Nema potrebe za produžavanjem vanrednog stanja
12.06.2020 Beograd

Pendarovski: Nema potrebe za produžavanjem vanrednog stanja

Pendarovski: Nema potrebe za produžavanjem vanrednog stanja Foto: Novi Magazin/SA
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da nema potrebe da se produži vanredno stanje, ali je ostavio mogućnost da se produži za dan-dva zbog parlametarnih izbora.

Vanredno stanje u Severnoj Makedoniji uvedeno je 18. marta i ističe u subotu u ponoć. Ako ne bude produženo, parlamentarni izbori će se održati 5. jula, čemu se jedino protivi opoziciona VMRO DPMNE.

Pendarovski je novinarima rekao da će se vanredno stanje produžiti "za par dana" ako se lideri dve najveće partije - Zoran Zaev iz SDSM i Hristijan Mickoski iz VMRO DPMNE, dogovre da izbori umesto 5. jula budu "par dana kasnije".

"Želim da pozovem Zaeva i Hristijana da sednu još danas i da nađu reženje u interesu države i građana", rekao je predsednik, ističući da su potrebni funkcionalan parlamet i legitimna, politička vlada, umesto sadašnje koja je tehnička.

Predsednik je rekao da nema potrebe da se produžava vanredno stanje jer je dobio informacije da je obezbeđeno dovoljno medicinske i zaštitne opreme, i donete su ekonomske mere za šta postoji pokriće u budžetu.

O neprodužavanju vanrednog stanja govori i to što Vlada nije dostavila zahtev za još jedno produženje, rekao je Pendarovski.

Ocenio je da i bez vanarednog stanja mogu da se primenjuju mere za suzbijanje epidemije, kao što su policijski čas i karantin.

Pošto je 18. marta uvedeno varedno stanje "radi zaštite i borbe sa posledicama širenja virusa", odlukom vlade u Skoplju 22. mata su odloženi vanredni parlamentarni izbori koji su bili zakazani za 12. april.

Pendarovski je do sada proglasio četiri vanredna stanja - dva od po 30 dana i dva od po po 14.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side