Pendarovski: 26. marta utvrđivanje datuma početka pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU
13.03.2020 Beograd

Pendarovski: 26. marta utvrđivanje datuma početka pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU

Pendarovski: 26. marta utvrđivanje datuma početka pregovora Severne Makedonije i Albanije sa EU Foto: Beta/Miloš Miškov
Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas da će 26. marta biti utvrđen datum početka pregovora njegove zemlje i Albanije sa EU.


"Naše informacije, moje informacije dobijene zvaničnim kanalima, pokazuju da će Severna Makedonija i Albanija 'dobiti zeleno svetlo' 26. marta", rekao je Pendarovski novinarima.

Naveo je da su u Briselu "praktično završene" konsultacije o određivanju datuma početka pregovora.

"Sledeće nedelje, 18. marta, biće sastanak takozvanog 'Korepera', na nivou ambasadora zemalja-članica EU, i 26. marta taj proces treba da se okonča na najvišem političkom nivou šefova država ili vlada zemalja-članica", rekao je Pendarovski i najavio da će "deo naših prijatellja od ponedeljka doći u Skoplje da nam to objasne u detalje".

Predsednik je istakao i da će Španija, kao poslednja zemlja-članica NATO, 17. marta ratifikovati protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO-u, koji bi istog dana trebalo da potpiše španski kralj.

Pendarovski je rekao da je zbog pandemije koronavirusa odložen simbolični svečani deo deponovanja Sporazuma s NATO u Vašingtonu, planiran za 23. mart.

Rekao je, međutim, da će krajem marta ili početkon aprila slična svečanost biti priređena u sedištu NATO u Briselu, uz podizanje zastave Severne Makdonije kao 30. članice Alijanse.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side