Parlament Severne Makedonije počeo raspravu o novoj koalicionoj vladi
29.08.2020 Beograd

Parlament Severne Makedonije počeo raspravu o novoj koalicionoj vladi

Parlament Severne Makedonije počeo raspravu o novoj koalicionoj vladi Foto: Novi magazin/SA
Poslanci Sobranja - parlamenta Severne Makedonije, počeli danas su raspravu o novoj vladi koju je predložio mandatar i kandidat za premijera, lider SDSM Zoran Zaev.

Zaev je u ekspozeu naveo da je u program vlade ugrađeno opredeljenje za snažno ispunajvanje stateških opredeljenja zemlje: borba za ekonomski rast i s posledicama pandemije korona virusa, efikasna pravna država, dobrosusedski odnosi, unutrašnja kohezija i savremeno obrazovanje.

Izlaganje madatara poslanici njegove vladajuće kolacije su pozdravili aplauzom, a poslanici opozicije su na sednici uzvikivali "Uaa!".

Rasprava o drugoj vladi Zorana Zaeva može da traje najduže dva dana, što znači da bi trebalo da nova vlada bude izglasana najkasnije do sutra, u nedelju, u ponoć.

Buduća vlada ima podršku 62 poslanika vladajuće većine koalicije SDSM "Možemo" i albanskih partija DUI i DPA, što je dovoljno za bude izlasana u parlamentu sa 120 mesta.

Poslanici najveće opozicione partije, VMRO DPMNE koja smatra da su predloženi ministri "nesposobni" i "reketaši", i poslanici opozicione koalicije albanckih partija "Alijansa za Albance - Alternativa", najavili su da će glasati protiv izbora nove vlade Zaeva.

Nova koliciona vlada starih partnera SDSM i DUI koji su zajedno bili na vlasti od juna 2017, dogovorena je prošle sedmice posle kraćih pregovora.

U novom kabinetu biće 19 ministara, sedam manje nego u prethodnom.

Vladajuću većinu čine koalicija SDSM sa Besom "Možemo", u kojoj je i više od 20 manjih partija, uključujući stranke svih manjih etničkih zajednica, kao i DUI i Demokratsku partiju Albanaca.

Mandat za sastav nove vlade Zaev je dobio 13. avgusta.

On je na premijerskom mestu bio od juna 2017, do početka januara ove godine, kada je podneo ostavku da bi bila formirana tehnička vlada radi sprovođenja izbora.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 15. jula, koalicija SDSM "Možemo" je osvojila 46 mandata, a VMRO DPMNE 44 od 120 mogućih.

Najveća albanska partija DUI ima 15 poslanika, koalicija "Alijansa za Albance - Alternativa" 12, partija "Levica" dva, a Demokratska partija Albanaca jednog poslanika.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side