14.11.2018 Skoplje

Parlament Makedonije odlučio da umanji platu Gruevskom zbog neopravdanog odsustva

Parlament Makedonije odlučio da umanji platu Gruevskom zbog neopravdanog odsustva Foto: prtscr ytb
Poslanička plata odbeglog Nikole Gruevskog narednih šest meseci biće manja za pet odsto zbog neopravdanog odsustva, odlučeno je danas na koordinacionom sastanku šefova poslaničkih grupa u parlamentu Makedonije.

Kako navode loklani mediji, to umanjivanje plate od pet odsto ili 3.000 denara (oko 6.000 dinara) mesečno za nepravdano odsutne poslanika propisano je Poslovnikom za rad makedonskog parlamenta.

Na sastanku šefova poslaničkih grupa sa potpredsednicima i predsednikom parlamneta Talatom Džaferijem dogovoreno je da posle pola godine neopravdanog odsustva ponovo bude stavljen na dnevni red predlog za oduzimanje poslaničkog mandata Gruuevskom, koji je pobegao u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje zatvorske kazne.

To je predviđeno članom 65 Ustava Makedonije, ali i u drugom pokušaju za oduzimanje poslaničkog mandata bivšem premijeru biće potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika, koji vladajuća kolaicija prošle sedmice nije uspela da obezbedi.

Tada je za oduzimanje poslaničkog mandata glasalo 58 poslanika vladajuće kolicije, dok je protiv bilo 29 poslanika opzicionog VMRO DPMNE, stranke čiji je Gruevski bio dugogodišnji lider, a sada je počasni predsednik.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side