Palmer o BiH: Dodik blokira sve što bi dovelo do napretka
24.10.2019 Sarajevo

Palmer o BiH: Dodik blokira sve što bi dovelo do napretka

Palmer o BiH: Dodik blokira sve što bi dovelo do napretka Foto: prtscr ytb
Specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer ocenio je da se u BiH "uprkos pokušajima reformi stvari i dalje odvijaju sporo" i da srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik "blokira sve što bi dovelo do napretka".

Kako su preneli sarajevski mediji, u svedočenju pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata i Pododborom za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju, Palmer je istakao da BiH ne sme biti ostavljena po strani.

"Kada je reč o BiH, podržavamo napore za postizanje sporazuma ili kompromisa koji omogućava formiranje vlasti na svim nivoima, kao i podnošenje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP)", kazao je specijalni izaslanik američkog državnog sekretara.

On je ocenio da je "liderstvo na entitetskom i državnom nivou razočaravajuće, uskogrudno, nacionalističko i podložno riziku, te da se radi malo kako bi pomoglo običnim građanima".

"I dalje smo optimistični da BiH može uspeti i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje" istakao je Palmer. On je rekao da se, uprkos pokušajima reformi, stvari u BiH i dalje odvijaju sporo, navodeći da je izborna reforma veoma važna za poboljšanje stanja u zemlji.

"Pokušavamo da izvršimo pritisak da se formira Savet ministara BiH i da se pošalje ANP. Glavna prepreka tome je (srpski član Predsedništva BiH) Milorad Dodik, koji blokira sve što bi dovelo do napretka", naveo je Palmer. Palmer je rekao da ANP ne znači članstvo u NATO, već proces reformi.

"Dodik je više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini", ocenio je Palmer. On je istakao da će fokusirati svoje napore na usmeravanje regiona ka Zapadu, radeći s vladama na unapređivanju reformi i ojačati ih "protiv spoljnih malignih uticaja", kao i pomoći im u rešavanju pitanja "koja ih razdvajaju od njihovih evropskih i evroatlantskih težnji".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side