Rumunski parlament izglasao nepoverenje vladi Ludovika Orbana
05.02.2020 | 15:22h ► 17:00h Bukurešt

Rumunski parlament izglasao nepoverenje vladi Ludovika Orbana

Rumunski parlament izglasao nepoverenje vladi Ludovika Orbana Foto: Beta, AP / Vadim Ghirda
Rumunski parlament je danas izglasao nepoverenje manjinskoj centrističkoj vladi Ludovika Orbana, i time znatno povećao izglede za raspisivanje vanrednih izbora.

Za smenjivanje vlade, formirane pre tri meseca, glasao je 261 član parlamenta, a protiv 139, navodi Asošiejted pres.

Za obaranje vlade bio je potreban glas 233 od 465 članova oba doma parlamenta.

Predlog za izglasavanje nepoverenja vladi podnele su dve opozicione stranke, donedavno vladajuća Socijaldemokratska partija (PSD) i Demokratski savez Mađara u Rumuniji.

Orbanova Nacionalna liberalna stranka (PNL) objavila je da će sutra o daljim potezima razgovarati s predsednikom Rumunije Klausom Johanisom, takođe članom te stranke.

Pad Orbanove vlade podstaknut je spornim predlogom izmene izbornog zakona koji je predviđao uvođenje dvokružnih izbora za gradonačelnike i promenu načina glasanja Rumuna koji žive u inostranstvu.

Na lokalnim izborima koji će biti održani za šest meseci, PSD bi promenom izbornog zakona mogla da izgubi polovinu od oko 1.700 gradonačelnika koliko trenutno ima, jer bi se kandidati desnog centra verovatno udružili protiv socijaldemokrata uoči drugog kruga, prenosi Frans pres ocene analitičara.


Foto: Beta, AP / Vadim Ghirda


Orbanova manjinska vlada, predvođena njegovom PNL, formirana je 4. novembra. Prethodno je parlament 10. oktobra izglasao nepoverenje vladi Socijaldemokratske partije, predvođenoj premijerkom Vijorikom Dančilom. Njenu vladu pratili su brojni korupcionaški skandali.

Dok su bile na vlasti, socijaldemokrate su bile suočene s ozbiljnim kritikama iz EU i masovnim protestima u zemlji zbog kontroverzne reforme pravosudnog sistema započete 2017. godine.

Prema najnovijoj anketi objavljenoj u ponedeljak, ta stranka koja je na izborima 2016. godine dobila 45 odsto glasova, pala je na 20 odsto.

S druge strane, Orbanovi liberali, na talasu reizbora Johanisa za predsednika, imaju 47 odsto prema toj anketi.

Redovni parlamentarni izbori treba da budu krajem godine, ali bi zbog pada vlade oni mogli da budu održani već za nekoliko meseci.

Predsednik donjeg doma parlamenta i lider opozicionih socijaldemokrata Marsel Čolaku rekao je da je "Orbanova vlada smenjena" i da je "to veliki korak ka demokratiji".

Orban je kazao da je njegova vlada "izgubila bitku", ali da će "dobiti sledeću rundu", prenosi Frans pres.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side