Pahor u Skoplju: Početak pregovora EU i Severne Makedonije ne treba da se odlaže
25.09.2020 Skoplje

Pahor u Skoplju: Početak pregovora EU i Severne Makedonije ne treba da se odlaže

Pahor u Skoplju: Početak pregovora EU i Severne Makedonije ne treba da se odlaže Foto: Novi magazin / SA
Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Skoplju da najavljeni početak pregovora o članstvu Severne Makedonije s EU ne treba da se odlaže zbog protivljenja Bugarske i da Brisel ne sme da propusti tu priliku.

Na konfenreciji za novinare posle sastanka s predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim, Pahor je pozvao Skoplje i Sofiju da što pre pronađu rešenje za sporna pitanja i ponudio pomoć Slovenije dvema državama.

"U slučaju odlaganja (prve) međuvladine konferencije (EU i Severne Makedonije), doći će do nekakve inercije koja može dugo da traje i ozbiljno da ugrozi interese Severne Makedonije, regiona i svih država EU", rekao je Pahor.

On je kazao da njegova poseta Severnoj Makedoniji nije slučajna, kao što nije slučajno ni vreme posete.

"Izabrao sam ovaj trenutak zato što želim da potenciram, kao jedna od 27 država EU, da je sada prava prilika da se ne odlaže međuvladina konferencija Severne Makedonije sa EU. Razumem da se neke susedne države kolebaju, ali želim otvoreno i jasno da kažem da je sada vreme za solidarnost među članicama EU i za diplomatsku veštinu", naveo je Pahor.

Prema njegovim rečima, izazov koji se pojavio na početku pregovora sa Severnom Makedonijom nije toliko veliki da ne bi mogla da ga reši vešta diplomatija sa određenom fleksibilnošću i čvrstom obavezom da se poštuju dogovori.

"Slovenačka delegacija danas i sutra je u poseti Severnoj Makedoniji, kao saveznica koja želi da svi naši prijatelji, i naši bugarski prijatelji, nađu kompromise koji vrede. Ne mogu da vam kažem koliko mnogo je to važno", dodao je Pahor.

Pendarovski je rekao da je njegova zemlja otvorena za kompromis po svim spornim pitanjima sa Bugarskom, koja je zapretila da će blokirati početak pregovora EU i Skoplja, tvrdeći da Severna Makedonija ne poštuje Dogovor o dobrosusedstvu potpisan pre tri godine.

"Ne mogu još da kažem kakav će kompromis biti. To je proces koji teče. Ali budite sigurni da svi politički faktori sa naše strane neće dozvoliti da taj budući kompromis po nekoliko tački (bugarske) deklaracije naruši naše nacionalne i državne interese. Naše crvene linije su od ranije poznate", kazao je Pendarovski.

Bugarska je članicama EU dostavila memorandum u kojem traži da Dogovor o dobrosusedstvu bude deo pregovaračkog okvira sa Severnom Makedonijom. Sofija takođe osporava makedonski jezik i nacionalni identitet.

Vicepremijer Bugarske Krasimir Karakačanov juče je rekao da će stav Sofije biti da nije vreme da se zakaže prva međuvladina konferencija na kojoj bi bili otvoreni pregovori Severne Makedonije i EU.

On je optužio Severnu Makedoniju da "ne radi ništa" na sporovođenju Dogovora o dobrosusedstvu sa Bugarskom i da je "sve samo imitacija".

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side