Pahor i Tusk o budućnosti EU
21.02.2019 Brisel

Pahor i Tusk o budućnosti EU

Pahor i Tusk o budućnosti EU Foto: Beta / AP
Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas na kraju dvodnevne posete Briselu da je zadovoljan razgovorima sa čelnicima EU i NATO, a posebno time što je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker prihvatio učešće na konferenciji inicijative Tri mora u junu u Ljubljani, a visoka predstavnica EU Federika Mogerin na majskom samitu Procesa Brdo Brioni u Tirani.

Posle razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, Pahor je rekao da "Slovenija u potpunosti pripada zapadnom svetu i sa njim deli i prilike i probleme", prenela je agencija STA.

"Problem je u tome kako ćemo moći da se pozicioniramo u teškim okolnostima jer se zapadni svet menja na kontradiktoran način", rekao je Pahor.

On je naveo da je "razgovor s Tuskom započeo pitanjem da li će biti dovoljno političkih fantazija, ideja i vizija da se opravda podrška koju će na evropskim izborima verovatno dobiti političke snage koje se zalažu za jačanje EU".

Tusk je, nakon sastanka s Pahorom, saopštio da je "sastanak bio dobar" i da su razgovarali o situaciji na Zapadnom Balkanu, budućnosti Evrope i konferenciji Brdo Brioni.

U vezi sa Zapadnim Balkanom, Pahor je rekao da je vrlo važno da EU sada ne dopusti da Severna Makedonija ostane na cedilu, već da u junu dobije odluku ;o početku pristupnih pregovora.

Osim budućnosti EU i Zapadnog Balkana jedna od važnih tema Pahorove dvodnevne posete bila je i predstojeća konferencija Inicijativa tri mora koja okuplja 12 srednjoevropskih i sredozmenih članica EU.

Predsednik Slovenije juče je razgovarao sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i generlanim sekretarrom NATO Jensom Stoltenbergom.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side