24.08.2018 Sarajevo

Otac ubijenog mladića podneo krivičnu prijavu protiv najviših funkcionera MUP RS

Otac ubijenog mladića podneo krivičnu prijavu protiv najviših funkcionera MUP RS Foto: Pixabay
Otac ubijenog 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića iz Banjaluke podneo je danas u Sarajevu Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) krivičnu prijavu protiv najviših funkcionera MUP-a Republike Srpske, patologa Željka Karana i još nekoliko osoba zbog, kako je naveo, udruživanja radi zataškavanja ubistva i prikrivanja ubica njegovog sina.

Davor Dragičević je prijavio ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, ministra Policije RS Darka Ćuluma, načelnika Uprave za organizovani kriminal MUP RS Darka Ilića, načelnika Uprave za borbu protiv terorizma MUP RS Nedeljka Luburu, direktora Zavoda za sudsku medicinu RS Željka Karana, Đorđa i Milorada Rađena, vlasnike kuće za koju se tvrdilo da ju je opljačkao pokojni mladić, kao i još nekoliko policajaca iz Banjaluke.

Dragičević ih je prijavio zbog krivičnog dela udruživanja radi prikrivanja ubistva, zataškavanja ubistva, ometanja istrage, zloupotrebe službenih ovlaštenja i falsifikovanja slućbenih isprava.

U prijavi je navedeno da su i glavni tužilac Okružnog tužilaštva u Banjaluci Želimir Lepir i Dalibr Vrećo, koji je tužilac u slučaju ubistva Davida Dragićevića, postali deo organizovane grupe, jer su svojim nečinjenjem pomogli ostalima u pokušaju da se zataška ubistvo mladića i kompromituju dokazi o ubistvu.

Zu krivičnu prijavu Davor Dragičević je dostavio snimak konferencije za novinare MUP RS od 26. marta, na kojoj je načelnik Uprave za organizovani kriminal Darko Ilić izjavio da je pokojni David Dragićević u noći nestanka, 18. marta, viđen u centru grada, odakle je otišao da opljačka kuću porodice Rađen, a potom upao u rečicu Crkvena.

Dragičević je dostavio zapisnike Anketnog odbora Narodne skupštine RS, koji su saslušali sve visoke funkcionere MUP-a RS, tužioce i patologa, video snimke nadzornih kamera iz centra grada, kao i zapisnike načelnika Uprave kriminalističke policije MUP RS Siniše Kostreševića prema kojima u kući Rađenovh nisu pronađeni DNK tragovi mladića, odnosno da on nije opljačkao tu kuću.

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.Takođe tvrde da je njegovo ubistvo planirano ranije, zbog čega je i izrežirana pljačka kuće porodice Rađen, kako bi se pokojni mladić kriminalizovao.

Visoki funkcioneri MUP RS tvrdili su da je u krvi mladića pronađen LSD, mada u Banjaluci ne postoji laboratorija za tu vrstu toksikoloških nalaza, a naknadno toksikološko veštačenje u Beogradu i u Austriji, pokazalo je da u krvi Davida Dragičevića nije bilo teških droga.

Od 26. marta se na Trgu Krajine svako veče održavaju skupovi "Pravda za Davida", na kojima se traži otkrivanje ubica i nalogodavaca ubistva mladića.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side