13.12.2018 Skoplje

Osuđenici u Idrizovu prekinuli štrajk glađu

Osuđenici u Idrizovu prekinuli štrajk glađu Foto: pixabay
Štrajk glađu zatvorenika u najvećem makedonskom zatvoru "Idrizovo", koji je započet u ponedeljak uz zahtev za opštu amnestuju, danas je prekinut i "stavljen u mirovanje".

Osuđenici su, kako su objavili, "štrajk stavili u mirovanje", pošto je s upravom zatvora dogovoreno da zahteve zatvorenika predstavlja pred svim institucijama koje pripremaju najavljeni zakon o selktovnoj amnestiji za nenasilne učesnike organizovanog upada u parlament 27. aprila. 

U pismu upravi zatvora "Idrizovo" osuđenici su ponovili svoja četiri zahteva: za opštu amnestiju, za promenu statusa doživotnih osuđenika, za reviziju svih suđenja za koja se smatra da su montirana, i za regulisanje stranih osuđenika.

Takozvani "upozoravajući" dvodnevni štrajk glađu u ponedeljak 10. decembra počelo je 600 od 1.000 zatvorenika zatvora "Idrizivo", ali se već drugog dana broj prepolovio. U manjem obimu štrajk glađu je bio organizovan i u nekoliko drugih zatvora, ali je brzo prekinut. 

Premijer Makedonije Zoran Zaev je odmah po početka štrajka odbacio zahteve zatvorenika za donošenje novog zakona o opštoj amnestiji jer je takav zakon donet početkom godine.

Zakonom o amnestiji od 15. januara nekoliko stotina zatvorenika je oslobođeno, dok je za više od 3.000 osuđenika kazna umanjena za 30 odsto.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side