10.01.2018 Skoplje

Osmani: Postoji obostrano prihvatljivo rešenje za spor Makedonije i Grčke

Osmani: Postoji obostrano prihvatljivo rešenje za spor Makedonije i Grčke Foto: Beta, AP
Zamenik premijera Makedonije za evropska pitanja Bujar Osmani izjavio je da misli da je blizu kraj dvoipodecenijskog spora oko imena države koji Makedonija ima sa susednom Grčkom i da postoji obostrano prihvatljivo rešenje.

"Mislim da dolazi kraj ovom sporu. Postoji rešenje koje je obostrano prihvatljivo, bez toga da se napadnu najosetljivije vrednosti koje dve strane imaju po ovom pitanju", rekao je on za grčku Televiziju Antena.

Kako prenosi makedonska državna agencija MIA, Osmani je kratak intervju za Antenu dao nedugo nakon jučerašnjeg sastanka sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Kocijasom u Atini.

Makedonski vicepremijer je rekao da je u Atini preneo poruku da je Vlada Makedonije posvećena pronalaženju rešenja za spor, koji osim što blokira makedonsku evroatlantsku perspektivu, predstavlja i prepreku za saradnju dve susedne zemlje.

"Spor nam je oduzeo 25 godina mogućnosti za saradnju, za razmenu i razvoj. Sada je vreme da ga zatvorimo bez štete i uzimajući u obzir osteljivost obe strane za to pitanje", rekao je Osmani.

Kako je istakao, spor oko ustavnog imena Makedonije sa Grčkom traje previše dugo i blokira integraciju zemlje u NATO i EU, što je od vitalnog značaja za makedonske građane.

Povodom napisa grčkih medija da je ime "Nova Makedeonija" moguće rešenje, Osmani je ponovio da se nije još stiglo do faze da se pregovara o konkretnim predlozima za ime Makedonije.

"Mi sada razgovaramo o metodima pristupa, o osetljivosti ovog problema i stvaranju pozitivnih kontakata i nekih koraka koji u međuvremenu treba da se naprave da bi se postigao momentum zrelosti da možemo da ga zatvorimo", rekao je makedonski vicepremijer za evropska pitanja Bujar Osmani.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side