18.06.2019 | 15:16h ► 17:16h Budimpešta

Dodik i Orban: Nema otvorenih pitanja u odnosima Mađarske i BiH

Dodik i Orban: Nema otvorenih pitanja u odnosima Mađarske i BiH Foto: Beta / Srna
Predsedavajući Predsedništva BiH i njegov srpski član Milorad Dodik rekao je danas u Budimpešti da u odnosima BiH i Mađarske nema otvorenih pitanja i problema, i da je to dobra osnova za buduću saradnju, prenela je agencija Srna.

"Budimpešta i Banjaluka su veoma blizu i mogu da razviju mnogo obimnije odnose i tragali smo za metodom kako da te odnose učinimo što je moguće boljim", rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Orban je rekao da odnosi Mađarske sa Srbima u BiH ne dostižu dostojan nivo i intenzitet koji je moguć.

"Pojačaćemo međusobne odnose Banjaluke i Budimpešte i smislićemo dugoročnu saradnju jer za to postoje široke mogućnosti na bazi međusobnog prijateljstva dva naroda", rekao je Orban.

Dodik je rekao da je Orbana upoznao sa situacijom u BiH i obavestio da još nije formirana vlast, iako su izbori održani u oktobru prošle godine dodajući da to sprečava puni kapacitet odnosa Mađarske i BiH.

Dodao je i da je Orbanu preneo stav da se put BiH ka članstvu u EU ne dovodi u pitanje, a zahvalio mu za podršku Mađarske evropskom putu BiH.

Orban je naveo da je cilj je da se uspostave što bolji odnosi BiH sa EU i da će se raditi na tome.

Dodik je rekao da je Mađarska spona NATO i BiH i da je zbog toga "veoma važno da se razumeju u vezi sa tim pitanjem".

Tokom trodnevne posete Mađarskoj Dodik se sastao s predstavnicima srpske zajednice koji su, kako je rekao, izrazili "zadovoljstvo što su Mađarska i njen premijer učinili sve da njihov položaj bude bolji nego ranije", piše Srna.

Dodik je zahvalio Orbanu i na naporima koje je uložio da odnosi Srbije i Mađarska ;budu na istorijskom maksimumu, ocenivši da to stvara nove mogućnosti i za jednu i za drugu zajednicu.

"Poseta Dodika simbolizuje dobre odnose Mađara i Srba koji su značajna manjina u našoj zemlji", istakao je Orban.

On je naglasio da je pohvalno što je Dodik posetio Srbe koji žive u raznim područjima u Mađarskoj jer "to pokazuje da srpski rukovodioci imaju pažnju za Srbe".

Orban je ranije danas rekao da Mađarska poštuje BiH, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom.

"Mi poštujemo identitet Republike Srpske. Donećemo akcioni plan koji će se odnositi i na politička i na ekonomska pitanja, kao i na saradnju u oblasti obrazovanja i kulture sa RS", rekao je Orban srpskom članu i predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku na početku radnog ručka, prenela je agencija Srna u izveštaju iz Budimpešte.

Orban je naveo da želi da što pre počne saradnja Mađarske i Republike Srpske.

"Želim da počnemo tu saradnju i iz ličnih potreba, jer Vas, gospodine Dodik, poštujem lično. U Mađarskoj uživate ozbiljan respekt. Vi ste čovek koji je spreman da se založi za svoju zajednicu. Kritike protiv Vas su priznanje i ništa drugo. U perspektivi vidim mnogo dodirnih tačaka među nama", dodao je Orban, prenela je Srna.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side