Optužnica u S.Makedoniji zbog iznude 1,55 miliona evra privredniku
10.10.2019 Skoplje

Optužnica u S.Makedoniji zbog iznude 1,55 miliona evra privredniku

Optužnica u S.Makedoniji zbog iznude 1,55 miliona evra privredniku Foto: pixabay
Tužilaštvo za organizovani kriminal Severne Makedonije je danas podiglo optužnicu protiv Bojana Jovanovskog, Zorana Milevskog i razrešene specijane tužiteljke Katice Janeve.

Optužnica u slučaju "Reket" to troje tereti da su od novembra prošle godine do aprila ove godine izvukli 1,55 miliona evra od jednog od najbogatijih Makedonaca, Jordana Kamčeva, u zamenu da mu se "olakša pozicija" u predmetu Specijalnog tužilaštva "Imperija". Tužilaštvo je tada vodila Janeva.

Janeva je optužena za zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja, a Jovanovski, poznat kao "Boki 13", i Milevski za "primanje nagrade za protivzakoniti uticaj".

Po prikupljenim dokazima, Jovanovski i Milevski su imali više sastanka s Kamčevim - osumnjičenim u istrazi "Imperija", i s njim se dogovarali o načinu isplate, a Janeva je izdejstivovala njegovo puštanje iz pritvora i vraćanje pasoša.

Tom zlopupotrebom službenog položaja, Janeva je, precizira se, "sebi pribavila" nameštaj vrednosti 296.040 deanra (4.800 evra) i 50.000 evra u gotovini, a Jovanvski i Milevski su "za protvzakonit uticaj dobili nagradu od 1.500.000 evra".

"Prvoptuženi (Boki 13) je, iako nezaposlen, s blokiranim računom i bez prihoda, na početku ove godine kupovao za sebe luksuzan nameštaj, odeću i obuću, i boravio u luksuznim letovalištima u inostranstvu, što upućije da je pustio u opticaj novac koji je prbavio krivičnim delom", navodi se u optužnici za aferu "Reket".

Tužiteljka za organizvani kriminal Vilma Ruskoska je, dodaje se, Krivičnom sudu u Skoplju dostavila predlog za produženje pritvora optuženima.

Jovanovski i Janeva su u pritvoru u istražnom zatvoru "Skoplje", dok je drugoosumnjičeni Milevski 24. septembra pušten u kućni pritvor.

Istraga slučaja "Reket" započela je 15. jula, kada su uhapšeni Jovanovski i Milevski, dok je Janeva u istražnom zatvoru od 21. avgusta.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side