Opozicija u RS: Vladajući SNSD već odstupio od Zakona o ustavnom sudu
21.02.2020 Banjaluka

Opozicija u RS: Vladajući SNSD već odstupio od Zakona o ustavnom sudu

Opozicija u RS: Vladajući SNSD već odstupio od Zakona o ustavnom sudu Foto: Pixabay.com
Opozicione stranke u Republici Srpskoj, SDS i PDP, najavile su da neće podržati predlog Zakona o Ustavnom sudu, jer se zakonsko rešenje koje će predložiti vladajući Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), razlikuje od onog koje je usaglašeno na sastanku lidera vladajućih i opozicionih stranaka u RS.

Najveća promena odnosi se na način imenovanja domaćih sudija, koje bi tebalo da zamene troje sudija-stranaca.

U prvoj verziji, usaglašenoj s opozicionim strankama u RS, navedeno je da jednog sudiju bira Narodna skupština RS, a dvoje sudija Predstavnički dom Federacije BiH.

U zakonskom rešenju koje je utvrdio SNSD, navedeno je da troje domaćih sudija koji će zameniti strane, imenuje Predsedništvo BiH, i to dvojicu iz Federacije BiH, a jednog iz RS, a njihov izbor potvrđuje Dom naroda BiH.

"Taj predlog je loš i problematičan. U ovom predlogu nigde nema Narodne skupštine RS, već troje sudija bira Predsedništvo BiH i potvrđuje Dom naroda BiH. Na taj način izlaze u susret Hrvatima, što je nepotrebno", kazao je lider SDS-a Mirko Šarović.

Ocenio je da se situacija u vezi sa odlukom Ustavnog suda BiH komplikuje i dobija nove, zabrinjavajuće dimenzije.

"Kriza je tek na početku, a vrhunac, po svemu sudeći, tek sledi. Najavljeni zajednički paket zakona SNSD- HDZ unapred je osuđen na propast i ne vidim da vlast uopšte ima ikakvo rešenje za ovu rizičnu i katastrofalnu situaciju u koju su nas sami doveli", kazao je Šarović.

On je ponovio da javnosti u Republici Srpskoj mora da bude jasno da je poljoprivredno zemljište koje je predmet Ustavnog suda BiH, prethodno tajno davano pod višegodišnju koncesiju i da su funkcioneri vladajuće stranke to zemljište čak preveli u svoje privatno vlasništvo.

"Insistiraćemo na imenima onih koji su otuđili poljoprivredno zemljište od RS i iskoristili politički uticaj za lične i partijske svrhe", naveo je Šarović.

Predsednik PDP Branislav Borenović smatra da je loše što Narodna skupština ne odlučuje o izboru sudija Ustavnog suda.

On je dodao da SNSD nije utvrdio ni rok u kojem strane sudije treba da budu zamenjene domažim što, kako je ocenio, "ostavlja prostor za manipulacije SDA".

"Na ovaj način se samo jača uloga Predsedništva i zajedničkih institucija BiH, što je vrlo simptomatično, kontroverzno i teško prihvatljivo. Čudi me da je SNSD pristao da promeni predlog i da iz sistema odlučivanja izbaci Narodnu skupštinu i predsednika RS, što je poniženje tih institucija", smatra Borenović.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side