Opozicija kritikuje predsednicu Hrvatske zbog izjava u Argentini
14.03.2018 Zagreb

Opozicija kritikuje predsednicu Hrvatske zbog izjava u Argentini

Opozicija kritikuje predsednicu Hrvatske zbog izjava u Argentini Foto: Beta, HINA, Kabinet predsednice Hrvatske
Izjava hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović u Argentini da su "nakon Drugog svetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli svedočiti domoljublje i isticati opravdane zahteve za slobodom hrvatskog naroda i domovine" izazvala je oštre kritike opozicije.

Bivša šefica hrvatske diplomatije i poslanica GLAS-a u Saboru Vesna Pusić rekla je da je neobjašnjivo i "nečuveno da predsednica Hrvatske govori protiv ustava vlastite zemlje".

"To je meni potpuno nerazumljiva i neshvatljiva izjava, osim u kontekstu da, čini se, predsednica s kim je, takva je. Ako se okruži jednom vrstom ljudi, onda se pokušava prilagoditi i govoriti ono što misli da će se njima svideti i to menja u zavisnosti od auditorijuma", rekla je Pusić.

Ona je dodala da predsednica to mora objasniti i Evropi i svetu, a u prvom redu Hrvatskoj upitavši da li ona podržava naciste i napad na hrvatski Ustav.

Predsednik poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije (SDP) Arsen Bauk ironično je prokomentarisao izjavu hrvatske predsednice rekavši da su "nakon Drugog svetskog rata i mnogi Nemci u Argentini tražili i našli prostor za slobodu u kojoj su mogli isticati svoje domoljublje" i da se "u te Nemce ubrajaju i Adolf Ajhman, Jozef Mengele i mnogi drugi".

"Da je to izjavila Angela Merkel, u Nemačkoj bi vladala rasprava o tome hoće li je nakon povratka u Nemačku smestiti u zatvor ili u neku drugu ustanovu", rekao je Bauk.

On je rekao da su "svedočenje prostora slobode i domoljublja nakon Drugog svetskog rata" u Argentini imali i Ante Pavelić, Dinko Šakić, Ivo Rojnica, Branko Benzon i brojni drugi članovi ustaške emigracije", prenela je televizija N1.

"Naravno da ovim ne generalizujem da su svi Hrvati u Argentini pripadnici ustaškog pokreta... ali u kontekstu u kojem je to rečeno i nakon nekih izjava posle toga, predsednica mora dobro objasniti ovu svoju izjavu", dodao je Bauk.

"Kad predsednica ide u Pazin, hvali se nonom i nonotom (babom i dedom) partizanima, kad ide u Argentinu, onda su ovi iz '45. borci za slobodu i domoljublje. Kad ode u Lisinski na sednicu SNV-a, onda je njihova predsednica. Kad ode u Vukovar, Srbija i Hrvatska nisu prijateljske države i tako dalje", rekao je Bauk.

Hrvatska predsednica spornu izjavu dala je u ponedeljak u Argentini gde je primila povelju počasne građanke Buenos Ajresa. Kako je prenela Hina, ona je tom prilikom rekla i da su "Hrvati u Argentini delili su sudbinu svog naroda i za vreme trajanja bivšg jugoslovenskog komunističkog režima, kojem je smetalo svako isticanje nacionalnog imena, hrvatske zastave i grba ili ispovedanje vere".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side